Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ambassadeur Pieter Jan Kleiweg: "Alleen exporteren bij zekerheid licenties"

UPDATE Geen licenties meer afgegeven voor uienexport Senegal in december

Tholen - Op 25 augustus ging de uienmarkt in Senegal open en traditioneel sluit de markt voor importuien rond 1 februari. Er gaan wat geruchten in de markt dat Senegal al deze maand overgaat op importlicenties voor uien. Tijd om de stand van zaken eens na te vragen bij de Nederlandse ambassadeur ter plaatse, Pieter Jan Kleiweg de Zwaan.



"Volgende week gaan ze hier rekenen en een besluit nemen over wanneer de markt sluit, c.q. hoeveel licenties nog af te geven. Want per januari komt de lokale productie op gang. En dan wil men geen concurrentie meer hebben van de importui", vertelt de ambassadeur. "Het is dus heel belangrijk dat Nederlandse exporteurs alleen maar exporteren als ze zeker zijn dat ze een licentie hebben. Ze moeten zich niet laten opjutten door de importeur, want het risico is anders voor hen. Vorig jaar stuurden Nederlandse exporteurs ook containers vol naar Senegal zonder de zekerheid dat er licenties zouden zijn. Dat gaf toen heel veel heisa."

UPDATE
Inmiddels is er een inventarisatie geweest van alle verladen uien tussen 20 november en 3 december. Dit heeft een hoeveelheid opgeleverd van rond de 23.000 ton. Dit vinden de autoriteiten in Senegal voldoende voor de maand december, dus worden geen licenties meer afgegeven tot 1 januari. Alle uien die nu dus worden verladen voor Senegal gebeurt voor eigen risico van de exporteurs. Eind december wordt dan weer bekeken hoeveel licentie word gegeven voor januari.