Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
zoete Israëlische cherrytomaten uit de woestijn

"Door Russische boycot is onze export dit jaar zeer sterk"

De export van Israëlische cherrytomaten naarEuropa is sterk gedaald in de afgelopen jaren. Momenteel is Rusland de grootsteimporteur van Israëlische groenten en ook de lokale markt neemt veel groentenaf. Erez Eitan (zie foto) is een cherrytomatenteler in de Negev woestijn, dicht bij degrens van Egypte. Hij heeft 10 hectare grond waarop hij zijn tomaten teeltonder de naam Dvine Growers. Erez Eitan is erop gebrand dat zijn productie zoveilig mogelijk verloopt. Zijn tomaten bevatten als resultaat zeer weinig MRL.Klik hier voor meer foto's


De karretjes worden door het zandvan de woestijn geduwd.

Voor zijn cherrytomaten teeltErez de Israëlische variant Fibi. "Negentig procent van onze oogst wordt naarRusland geëxporteerd. We exporteren maximaal maar 10 containers naar Europa ineen seizoen", aldus Erez. "In het verleden was dit anders. Toen werden demeeste van onze tomaten naar Europa en het Verenigd Koninkrijk verscheept. Zo'nvier jaar geleden werd de concurrentie sterker. Momenteel kunnen Israëlischetomaten niet meer concurreren met de kwaliteit van Nederlandse tomaten. Wijgebruiken geen luchttransport om onze tomaten naar Europa te verzenden. Hettransport duurt ongeveer twee weken per boot en tegen de tijd dat onzeproducten aankomen, zien ze er niet meer zo mooi uit."

Klik hier voor meer foto's


Veel kassen in Moshav Kmehin

Lage prijzen
De export naar Europa is ook afgenomen omdat inEuropa te lage prijzen worden betaald voor de producten. "Op de lokale marktkrijg ik op zijn minst €2 per kilo. Er is wel concurrentie maar mensen zijnbereid dit te betalen voor goede kwaliteit tomaten", zegt Erez. Normaal isnovember een slechte maand voor de tomatenkwekerij, maar dit jaar lijkt het meete vallen: "Door de Russische boycot is onze export dit jaar zeer sterk". Erezmaakt zich geen zorgen dat zijn zaken slechter zullen gaan als de boycot wordtopgeheven. In de zomer is er op de lokale markt veel vraag en hij verwacht ookdat de Russen Dvine tomaten zullen blijven afnemen in de toekomst door hungoede kwaliteit.

Klik hier voor meer foto's


Erez Eitan toont zijn tomaten inverpakkingen van Dvine Growers

De prijs van de meeste groenten in Israël hangt afvan de prijs van grote tomaten. "De grote tomaat noem ik de koningin van demarkt. Elke teler houdt van de grote tomaat, ook als hij deze zelf niet teelt. Israëliërs eten de hele dag door groenten. Zelfs wanneer deprijs van de grote tomaat hoog ligt, zullen Israëlische klanten deze nog steedskopen, plus andere groenten om erbij te eten. Zo kan de prijs van de grotetomaat de prijs van andere groenten beïnvloeden", verklaart Erez. Negen jaargeleden heeft Erez zijn eerste kas eigenhandig gebouwd. Momenteel bezit hij 10hectare met kassen. Op het moment heeft hij niet de intentie nog groter te worden: "Wij kunnen nog verder groeien, maar ik verkies om me te richten opbehoud van de kwaliteit en hoge productie".


voor meer informatie:
Erez Eitan
Dvine Growers
Tel: +972(52) 2265225
erez@dvine.co.il
www.dvine.co.il
Publicatiedatum: