Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fred Jacobs, KCB:

Verruwing op appels en peren

Het aanbod hardfruit was groot. Het kwaliteitsniveau van appelen varieerde van voldoende tot goed. De kwaliteit van Cox O.P. was prima. Ondanks de gele ondergrond bleken de vruchten nog behoorlijk hard te zijn. Hetzelfde gold ook voor Elstar, maar bij dit ras en ook bij andere rassen viel het op, dat partijen behoorlijk verruwd konden zijn. Verruwing kwam de laatste jaren alleen rondom de steelinplant voor, maar dit jaar geldt dit voor zowel de steelholte als ook voor de kelkholte. Een gebrek dat dit jaar met enige regelmaat op de vruchten voor komt, is witte waas. Vooral Elstar, Civni en Milwa vallen in dat opzicht op. Zeer lichte witte waas op de vruchten is in de klasse I toegestaan en lichte witte waas in de klasse II.

De kwaliteit van de appelen, die onder merknaam verkocht worden zoals Milwa, Fresco en Civni was van een hoog niveau. De telers brengen de discipline op om in dit segment kwaliteit te leveren en dat werpt zijn vruchten af. Verruwing komt dit jaar ook veel voor op Conference peren. Voor klasse I mag maximaal 5% van het vrucht-oppervlak opstaande verruwing hebben. Dit is niet veel en het is vaak lastig om alle vruchten met meer dan deze 5% uit te sorteren. Soms gebeurde dit niet adequaat en moest er worden afgekeurd. Hetzelfde gold voor de vorm. Dit jaar komen beduidend meer vormafwijkingen of beter gezegd flessen voor dan de laatste jaren het geval was. Ook dit gebrek vergt veel aandacht tijdens het sorteren. Tot nu toe lukt dat goed.


Bron: KCB
Publicatiedatum: