Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Canada opent grenzen voor Poolse appelen

Rusland onderschept fruit uit Nederland

De Russische autoriteiten zeggen een partij fruit van 18 ton uit Nederland te hebben onderschept. De land-van-herkomstvermelding op het fruit zou niet overeenkomen met de vermelding op de documenten en de labels zouden vervangen zijn. De Wit-Russische douane hield 100 ton groenten en fruit uit Polen tegen. Hoewel als bestemming op de papieren Kazachstan vermeld stond, zou de partij volgens de beambten voor de Russische markt bestemd zijn. Canada opent de grenzen voor Poolse appelen. Volgens de Poolse ambassadeur is het politiek rond en zijn nu de handelaren aan zet. De Europese Commissie stuurt inspecteurs naar Polen om de compensatieaanvraag te controleren. Polen claimde 145 miljoen euro, meer dan het totale compensatiebudget van de EC. Prijzen in Oekraïne kelderden met 8,4% nadat Rusland de grenzen sloot. De gesloten grenzen worden aangewezen als oorzaak van de daling. Distributiecentra in West-Siberië garanderen de aanvoer aan supermarkten in de regio. Russische supermarkten kiezen vaker voor lokale producten. Hoewel ingegeven door de boycot, zeggen de retailers ook op de lange termijn voor lokaal product te kiezen.

Rusland onderschept fruit uit Nederland
De Russische autoriteiten zeggen een partij fruit uit Nederland te hebben onderschept waarvan de documenten niet in orde waren. Het zou gaan om een partij verschillende soorten fruit uit verschillende landen van herkomst die via Nederland naar Rusland zijn geëxporteerd. Met totaal volume van 18 ton. Volgens de Russische fytosanitaire dienst komen de landen van herkomst vermeld op de formulieren niet overeen met de barcodes op de producten. Ook vond de dienst sporen van vervanging van labels.

Pools product gestopt in Wit-Rusland
Wit-Russische douanebeambten melden 100 ton groenten en fruit uit Polen te hebben gestopt. De producten zouden onderweg zijn naar Rusland. Volgens Wit-Russische media gaat het om zeven vrachtwagens met onder andere appelen, pruimen, kool en tomaten uit Polen. Volgens de documenten was de bestemming Kazachstan, maar de douane zegt te hebben ontdekt dat de bestemming Rusland was. Tot nu toe heeft de Wit-Russische douane 580 ton producten gestopt die illegaal geëxporteerd zouden worden naar Rusland.

Canada opent grenzen voor Poolse appelen
Volgens de Poolse ambassadeur in Canada is er vorige week overeenstemming bereikt over de export van appelen. De importeurs zijn nu aan zet, die moeten een deal sluiten met Canadese importeurs, aldus de ambassadeur. De Pool ziet veel kansen voor Poolse appelen en wijst op de 140 miljoen dollar die de Verenigde Staten jaarlijks verdient aan de export van appelen naar Canada. Ook wijst de ambassadeur op de hoge verkoopprijzen van 3 dollar per kilo. De onderhandelingen begonnen in 2012, maar kwamen in augustus in een stroomversnelling.

EC controleert Poolse compensatieaanvraag
Op 17 november ontvangt het Poolse Ministerie van Landbouw inspecteurs van de Europese Commissie die de compensatieaanvragen van het land tegen het licht gaan houden. De inspecteurs zijn tot 21 november bezig. De speciale inspectie volgt op de uitzonderlijk hoge claims van Polen. Polen vroeg voor 145 miljoen euro compensatie aan, terwijl het totale budget van de EC op 125 miljoen euro stond.

Polen steunt telers met 23,7 mln euro
Het Ministerie van Landbouw steunt telers met het vinden van nieuwe markten. Er wordt een 23,7 miljoen euro beschikbaar gesteld aan exporterende appel-, kool-, en uientelers. Ook wordt er gezocht naar nieuwe markten, waarbij er plannen zijn voor onderhandelingen met landen in de Kaukasus, Iran en Kazachstan. De minister focust op nieuwe markten voor groenten en fruit, er zou op dit moment een overschot van een miljoen ton zijn.

Oekraïense prijzen kelderen door boycot
De prijs voor groenten en fruit is in de periode 18-24 oktober 8,4% gedaald, dat berekende APK-Inform. Deze daling valt samen met de Russische boycot. De boycot wordt dan ook gezien als oorzaak van de scherpe prijsdalingen. De hardste klappen vallen bij telers van kaskomkommers, kastomaten en appelen waarvan het grootste deel naar Rusland geëxporteerd werd. Voor de komende tijd wordt een verdere daling van de prijzen verwacht. Ook de uienprijzen kelderden. In de week voor de boycot stegen de prijzen, maar die stijging stopte abrupt. De prijzen voor knollen en aardappelen blijven dalen met 3,1% in een week.

Distributiecentra Siberië garanderen levering
De distributiecentra Maria-Ra en Anix in Siberië garanderen een ononderbroken aanvoer van producten naar 860 winkels in West-Siberië. De productiviteit van deze centra is volgens de regionale regering voldoende om de voedselvoorziening op peil te houden en de weggevallen import op te vangen. Een groot deel van de producten wordt lokaal geteeld. De centra passen in het investeringsplan van de Russische regering om te streven naar zelfvoorziening. Maria-Ra heeft een oppervlak van 41.400 m2 en biedt ruimte voor 18.000 ton. Dagelijks wordt er 2800 ton omgezet. Groente-opslag Anix biedt ruimte aan 4000 ton.

Auchan gaat voor lokale productie
Door de sancties gaan ook retailers in Rusland steeds vaker samenwerken met lokale producenten. Hypermarket Auchan zet in de regio Krasnodar een netwerk van lokale leveranciers op. Er zouden al 35 producenten uit de regio de Auchan bevoorraden, dit jaar werden drie contracten ondertekend en er liggen nog drie contracten op de onderhandelingstafel. Dit jaar is het aandeel van lokale producenten met 20% gestegen. Ook retailketen X5 breidt het netwerk lokale leveranciers uit. De keten is geïnteresseerd in producten als AGF, zuivel en vlees. Volgens een woordvoerder van X5 is de keuze voor lokale producenten ingegeven door de boycot, maar wil de supermarkt ook in de toekomst meer inkopen bij regionale producenten.

Product Tajikistan goedkoper dan Europees
Volgens de regionale autoriteiten in Kurgan zijn groenten en fruit uit Tajikistan veel goedkoper dan de Europese producten. De regering benadrukt dat Rusland en Tajikistan gaan samenwerken om de prijzen stabiel te houden door te investeren in distributiecentra en opslag- en verwerkingsfaciliteiten. De Russen zijn bereid de technieken te delen en bij te dragen in de bouw van faciliteiten en joint ventures. Volgens de autoriteiten zullen de prijzen ondanks deze investeringen significant lager zijn dan de Europese producten.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.