"Commercieel laboratorium is meer dan alleen testresultaten"

In alle stadia, van grondstof tot eindproduct, zijn ondernemingen verantwoordelijk voor de levering van veilig voedsel en voor eindproducten die aan de gestelde kwaliteitseisen voldoen. Het laboratorium is onmisbaar bij vaststelling van kwaliteit en voedselveiligheid, waaronder overeenstemming met wettelijke eisen en eisen van afnemers. In Nederland zijn tientallen kleine en grote laboratoria die hun diensten aanbieden aan het bedrijfsleven. Lees in dit artikel enkele aspecten waarbij een deskundig laboratorium zoals Mérieux NutriSciences, een waardevolle bijdrage kan leveren.Accreditatie
Let bij de keus van uw laboratorium op hun accreditatie volgens ISO 17025. Accreditatie is eenvoudig gesteld een soort keurmerk of, om in politietermen te spreken, een verklaring van goed gedrag vastgesteld door de bevoegde autoriteit. Het staat voor de betrouwbaarheid, deskundigheid en onafhankelijkheid van test- en onderzoeksresultaten die uitgevoerd worden door geaccrediteerde laboratoria, kalibratie- en inspectie-instellingen. Gekwalificeerde medewerkers voeren de werkzaamheden uit volgens vastgestelde en gevalideerde procedures. In Nederland is alleen de Raad voor Accreditatie gerechtigd laboratoria te beoordelen en accreditatie te verlenen. Vraag altijd de scope van geaccrediteerde verrichtingen aan.

Wat mag je van een laboratorium verwachten?
Er zijn laboratoria die weinig meer service bieden dan het doorgeven van het testresultaat wat u gevraagd hebt. U moet in dat geval zelf de resultaten interpreteren. Dat is het goedkoopst maar u haalt niet alles uit de analyse wat er in zit. Een breed georiënteerd laboratorium heeft microbiologen, chemici en technologen in dienst die u kunnen helpen bij de inschatting van gevaren bij voedselveilig produceren (HACCP). Dit kunnen ze vaak beter dan adviesbureaus, die zich soms meer richten op het kwaliteitssysteem dan op de technologische kant. Ook zien wij dat de aandacht bij microbiologie vaak alleen gericht is op de minimale eisen van de Verordening (EG) nr. 2073/2005 (microbiologische criteria voor levensmiddelen). Voor de producent van gesneden groenten, salades, maaltijden is het minstens zo belangrijk te weten of de houdbaarheid verbeterd kan worden, of bederfverwekkers uit het productieproces geweerd kunnen worden, kortom als de aandacht alleen op voedselveiligheid gericht is, mis je kansen. Schakel daarom het laboratorium in bij het opstellen van een monsternameplan!

Voedingswaarde, de etiketteringswetgeving.
Ook dit is een onderwerp waar de deskundigheid van een voedingstechnoloog met chemische kennis, te vinden bij een breed laboratorium, onmisbaar is. De nieuwe wetgeving heeft gevolgen voor de chemische analyses voor het bepalen van de nutritionele waarde. Het is vaak onnodig om de standaard-zogenaamde "big 8" geheel te analyseren, in andere gevallen zelfs ontoereikend. Zo kan de klassieke methode om voedingsvezel te bepalen te lage resultaten geven wanneer vezels zijn toegevoegd (de Codex Alimentarius heeft een nieuwe definitie vastgesteld die ook door de NVWA gehanteerd wordt). Overleg altijd met het laboratorium wat geanalyseerd moet worden.

Verpakkingsmateriaal (voedselcontactmaterialen).
Er zijn veel ontwikkelingen op dit gebied, onder meer door toenemend hergebruik van materialen. Uw leverancier moet aantonen dat het verpakkingsmateriaal geschikt is voor de producten die u er in verpakt. Volgens de Kunststofverordening 10/2011/EC moet hij een Declaration of Compliance verstrekken. Als een dergelijke verklaring niet beschikbaar is of wanneer u een geheel eigen combinatie van product-verpakking ontwikkeld hebt, dient u zelf bijvoorbeeld migratietesten te laten uitvoeren bij een onafhankelijk laboratorium.

Een laboratorium zoals Mérieux NutriSciences wil als uw partner fungeren, samen met de opdrachtgever overbodige testen vermijden en juist die analyses uitvoeren die, naast het aantonen van voedselveiligheid, helpen uw productieproces te verbeteren en uw inzicht in de kwaliteit en samenstelling van uw product vergroten.

Leo van Harten
Sales & Marketing Manager

Mérieux NutriSciences
Pascalstraat 25
6716 AZ EDE NETHERLANDS
Phone: +31 (0) 318 649 444
Mobile: +31 (0) 647 366 216

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.