Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peru: Aspergetelers switchen naar druiven en blauwe bessen

Na een groei van 12% in de afgelopen 4 jaar, zal de asperge-export van Peru in 2014 en 2015 naar verwachting licht dalen. De waarde van de export in 2014 wordt door Scotiabank geraamd op $570 miljoen (€445 mln), 5% minder dan in 2013, terwijl voor 2015 een daling van nog 2% verwacht wordt. 

"De verkoop gaat naar tevredenheid, hoewel de prijzen iets gedaald zijn en we wat logistieke problemen hebben. We zijn voor een groot deel afhankelijk van twee luchtvaartmaatschappijen en een van hen vermindert zijn aantal vluchten in onze regio, omdat de prijzen voor gekoelde luchtvracht in andere gebieden beter zijn," zegt Ramón Aparcana, algemeen manager van Peak Quality S.A., een bedrijf dat verse groene asperges, blauwe bessen, bramen en pecannoten teelt, oogst, verpakt en exporteert naar de VS, Europa en Azië.

"Ik zie minder asperges in Peru, ondanks dat de cijfers zeggen dat de productievolumes groter zijn. De vraag naar diepvriesasperges daalt, zodat telers volumes die hier oorspronkelijk voor bedoeld waren nu op de verse markt verkopen," legt hij uit. 

De productiedaling wordt volgens Ramón veroorzaakt door klimaatfactoren en het feit dat kleine of middelgrote telers overstappen op meer winstgevende gewassen, zoals blauwe bessen of tafeldruiven. "Sinds vorig jaar zien we dit steeds vaker. Ook wij zijn van plan om vanaf volgend jaar druiven te gaan telen." 

De blauwe bes lijkt het meest winstgevende gewas voor de komende jaren te worden en, hoewel het fruit een grote startinvestering vereist, groeit het aantal telers dat over gaat op de blauwebessenteelt in een snel tempo. 

Voor meer informatie:
www.peakquality.net
Publicatiedatum: