Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Opwarming aarde geen sprookje"

Aardbeien op de Noordpool een feit

De vrieskou op de Noordpool is niet meer wat hij geweest is. Of het nu door het broeikaseffect komt of niet, feit is dat sommige gebieden in het poolgebied in de zomer ijsvrij zijn.

Antropoloog Francesc Bailón heeft de arctische regio een uitgebreid bezoek gebracht, en bevestigde de conclusies van meteorologen op de klimaattop van vorige week in New York. "De temperatuur stijgt en dat is het meest merkbaar in de poolgebieden," zegt Bailón, net terug uit Groenland. De Catalaanse antropoloog is de grootste Spaanse specialist in de Inuitcultuur (in de volksmond Eskimo's genoemd, ofschoon dat een term is die de Inuit zelf niet op prijs stellen).

Voor Bailón is de opwarming van de aarde reëel: sinds een paar jaar telen de Inuit groeien aardbeien op hun grondgebied. "Er zijn aardbeien op de Pool," zegt hij. "En ze worden niet alleen geteeld, maar op de markt gebracht en verkocht met een label dat bewijst dat ze een product van Groenland zijn. Ze telen daarnaast allerlei soorten groenten, van tomaten tot aardappelen en er zijn zelfs boerderijen opgezet om mensen de eerste beginselen van de landbouw bij te brengen."

Culturele veranderingen
Als de dingen blijven zoals ze zijn, met het verdwijnen van de permafrost, krijgen de Inuit de gelegenheid om activiteiten te verrichten die nieuw voor hen zijn, zoals landbouw of veeteelt. Jagen wordt steeds moeilijker, volgens Bailón, omdat de warmte de dieren naar het noorden verdrijft en het ijs broos wordt. Ook veel vissersschepen verdwijnen als gevolg van de tsunami's veroorzaakt door het loskomen van grote blokken ijs van gletsjers.

"Als iemand me een paar jaar geleden had verteld dat ze hier nog eens aardbeien zouden kweken, had ik ze voor gek verklaard," aldus Bailón.
Publicatiedatum: