Presentatie nieuwe Gault&Millau en bekendmaking beste groentenrestaurants

Gezondheid en AGF centraal bij eerste Belgische nationale voedingsdebat

Tholen - Op 29 september vond het eerste nationale voedingsdebat plaats in Mechelen. Hierbij werden met verschillende mensen gesproken over gezonde voeding. Onder de debaters zaten twee AGF-ers namelijk Guy Claessens (Groothandel Claessens) en Jos van Dessel (BelOrta). Hein Deprez van Univeg was één van de sprekers deze middag. Het debat werd geleid door twee Marc's: Marc Declerck van Gault&Millau Benelux en Marc Declercq (Hoofdredacteur De Groene Gault&Millau). Groentekok Frank Fol zou in eerste instantie het debat leiden maar kon vanwege omstandigheden niet aanwezig zijn.


Geïnteresseerd publiek

Nieuwe Gault&Millau

29 september was ook de dag dat de nieuwe 'groene' Gault&Millau gids werd gepresenteerd. Dit is de tweede versie van een gids die groenten en fruit promoot. Hierin staan de beste groenterestaurants, markten en speciaalzaken van de Benelux, met meer dan 300 adressen. Het selectiecriterium is dat groente de hoofdrol speelt.Veel ambitie
In het eerste deel van het debat gaf Jo Vandeurzen, Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin een inleiding. Hij gaf aan dat het belangrijk is om voldoende aandacht te geven aan en te investeren in een gezonde levensstijl. "Dit staat prominent op de agenda van Vaanderen. We zijn bezig met diverse projecten en focussen op het realiseren van doelstellingen." Vandeurzen vindt dat ze moeten proberen om in bepaalde leefwerelden of leefsituaties terecht te komen, zoals die van jongeren, op scholen, werkplekken of in de zorg. "Natuurlijk kunnen we dit niet alleen, daarom werken we samen met allerlei partners en we zoeken ook voortdurend naar nieuwe partners, in alle segmenten. We moeten nog een hele weg afleggen, maar hebben nog veel ambities als het gaat om het promoten van een gezonde levensstijl."


De debaters: Van links naar rechts: Guy Claessens, Jos van Dessel, Kris Verburgh, Loes Neven, Christine Pelckmans, Patrick Aertsen. Rechts naast het scherm: Patrick Mullie en Bartel Dewulf.

Het debat
Volgens Professor Patrick Mullie bestaat gezond leven uit vier belangrijke punten waaronder bewegen, niet roken, gezond gewicht en plantaardige voeding. Volgens hem is het een eenvoudige boodschap en is bijvoorbeeld Finland er ook in geslaagd om mede hierdoor een gezonder land te worden. Loes Neven, voedingsdeskundige van VIGeZ, (van de voedingsdriehoek) was het hiermee eens, maar vond wel dat we niet te veel moeten verwachten van zo'n boodschap alleen. "Het is gewoon een feit dat weinig mensen de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid halen." Kris Verburgh, Dr. Onderzoeker Voeding, Veroudering &Metabolisme Center Leo Aposten, vond het advies van Patrick Mullie te eenvoudig. "We moeten het advies concretiseren en als je dat doet kun je ook betere resultaten boeken." Christine Pelckmans, Diabetes gids Zucsu/Diabetesliga, sprak met name voor diabetici. "Een levensstijl is niet makkelijk te veranderen, en al helemaal niet voor diabetici. Mensen weten het wel, maar doen het niet." Loes: "Er is inderdaad vaak een gebrek aan wilskracht, mensen hebben van nature een zwak voor zoet en vet en dus zijn die producten moeilijk te weerstaan. Als je het aanbod overal gezonder maakt, pakken de mensen automatisch eerder naar die producten in plaats van een snelle vette hap."


Gezonde hapjes

Koolhydraten
Bartel Dewulf van Belgocatering geeft aan dat het begint met respect voor de producent en voor het product. "Goede voeding kost wel geld en tijd, al zijn mensen wel meer dan vroeger, bereid om ervoor te geven wat het waard is." Jos van Dessel gaf aan dat ze de prijs niet altijd in de hand hebben. "De prijs wordt gemaakt door vraag en aanbod. We moeten consumenten bewust maken wat er op de markt is. Velen denken dat groenten en fruit duur zijn, maar voor een lage prijs is vaak een goede en gezonde maaltijd te maken." Loes en Kris debatteerden nog over de nieuwe voedingsdriehoek, waarvan de verhoudingen koolhydraten, vetten en eiwitten zal worden aangepast. Kris: "We moeten naar een driehoek die wetenschappelijk ondersteund wordt met de juiste verhoudingen. Vetten zijn niet per definitie verkeerd, er zijn ook gezonde vetten." Loes: "Er zal een wijziging zijn op het gebied van koolhydraten, maar het ideale model bestaat niet." Iemand uit de zaal die aangaf dat hij overgewicht had, was het daarmee eens. Hij eet elke dag evenveel als zijn vrouw, die bij dezelfde voeding slank blijft. "Eten heeft dus op iedereen een verschillend effect."


Luisterend naar het betoog van Kris: V.l.n.r.: Guy Claessens, Jos van Dessel, Kris Verburgh en Loes Neven.

Bereide groenten
Het onderwerp 'gemak' kwam ook nog aan bod. Duidelijk werd dat het bereiden van groenten meer tijd vraagt dan fastfood. AGF-leverancier Guy Claessens werd de vraag gesteld of gesneden of bereide groenten de toekomst hebben. "Het bereiden van groenten kost inderdaad tijd en klanten vragen naar halfklare producten zoals geschilde of gesneden groenten. We zoeken steeds naar oplossingen om onze klanten tegemoet te komen op het gebied van convenience. Onze horecabedrijven zoeken gezonde producten, maar willen er weinig extra tijd in steken. Dat zal in de toekomst alleen maar toenemen."Beste groentenrestaurants

Aan het einde van het debat werden de beste groenterestaurants van de Benelux bekendgemaakt. Voor Nederland is dat Bolenius te Amsterdam, in Vlaanderen won Graanmarkt 13 te Antwerpen, voor Wallonië en Luxemburg Le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot. Er werden ook nog vier aparte awards uitgedeeld. De eerste was de 'Denk Groenten Denk Fruit! award 2015 voor het restaurant met het hoogste percentage groenten en fuit. Deze award ging naar Vous lé Vous in Wimmertingen. De Beste Groenten en Fruit Communicatie Award was voor restaurant Taste and Colours. De Beste Veggie Award werd gewonnen door De Eetstee in Amersfoort en Beste Smaak&Gezondheid Award was voor Lemonnier in Lavaux-Sainte-Anne.


De winnaars met de beste groentenrestaurants van de BeNeLux

Morgen deel twee van het debat waarbij Hein Deprez veel aan het woord is. Hij vertelt feiten die we moeten weten van AGF. Ook duurzaam produceren, merken in de AGF, de dalende groenten- en fruitconsumptie en de taak van de overheid worden daarbij besproken.

www.degroenegaultmillau.info

www.denkgroenten-denkfruit.info

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven