Mag men spinazie en paddenstoelen opwarmen?

Oude keukenwijsheden zeggen dat spinazie en paddenstoelen na het koken geen tweede keer meer opgewarmd mogen worden. Het opwarmen van deze producten blijkt echter zonder bezwaar te kunnen wanneer men op onderstaande punten let, meldt de Duitse website Lifeline.de.

De raad om paddenstoelen en spinazie niet nogmaals op te warmen stamt vermoedelijk nog uit de tijd dat er geen koelkasten bestonden. Paddenstoelen bevatten veel water en eiwitten, waardoor ze snel schimmelen en bederven - zowel rauw als gekookt. Reeds bereide paddenstoelen kunnen het beste in een waterbad afgekoeld worden en afgedekt in de koelkast worden bewaard. Wanneer ze vervolgens op een minimale temperatuur van 70 graden Celsius weer worden opgewarmd (bijvoorbeeld in de magnetron), worden schadelijke micro-organismen gedood.

Met gekookte spinazie kan men op dezelfde manier te werk gaan. De groene bladgroente is echter in staat om relatief grote hoeveelheden aan nitraat op te slaan. Wanneer spinazie niet vrij snel weer opgewarmd wordt, veranderen bacteriƫn het nitraat in schadelijk nitriet en giftige nitrosaminen. Bovendien bevat spinazie net als rabarber en blauwe bessen veel oxaalzuren, die het vormen van nier- en galstenen bevorderen.

Opgewarmde spinazie kan men vanwege de nitrietbelasting daarom beter niet al te vaak eten. Kinderen kunnen beter helemaal geen opnieuw opgewarmde spinazie eten en zuigelingen mogen bovendien helemaal geen spinazie eten, of het nu voor de eerste keer gekookt is of in de magnetron is opgewarmd.

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven