Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wie gezond leeft, leeft tot wel 10 jaar langer

Het werd al vaak gezegd, maar medici uit Zürich onderbouwen het nu ook met cijfers: wie veel fruit eet, veel beweegt, weinig alcohol drink en niet rookt leeft langer, meldt de Zwitserse 'Aargauer Zeitung' op haar website. "Een gezonde levensstijl kan iemand tien jaar jonger houden", zegt Eva Martin-Diener van de universiteit Zürich, die betrokken is bij het onderzoek.

Voor het onderzoek maakte een team rondom Brian Martin van het Instituut voor Sociale Geneeskunde en Preventieve Geneeskunde (ISPM) gebruik van gegevens van het Zwitserse Nationale Cohort (SNC). Deze leverde gegevens over tabaksgebruik, fruitconsumptie, lichamelijke beweging en alcoholgebruik van 16.721 personen in de leeftijd van 16 tot 90 jaar uit de periode van 1977 tot 1993. Deze gegevens konden de onderzoekers in verband brengen met de sterfgevallen tot in het jaar 2008. Daarbij concentreerden ze zich op hart- en vaatziektes en kanker, aangezien deze ziektes in Zwitserland de meeste sterfgevallen veroorzaken. De resultaten maakte het team nu bekend in het vakblad 'Preventive Medicine'.

Het bleek dat het effect van elke afzonderlijke factor relatief groot is, zo legt Martin-Diener uit. Het meest schadelijk lijkt roken te zijn: ten opzichte van een groep niet-rokers hebben rokers epidemiologisch gezien een 57 procent hoger risico om vroegtijdig te sterven. Ongezonde voeding, weinig beweging en alcoholmisbruik verhogen het sterfterisico elk met circa 15 procent.

"Wat ons verbaasd heeft is het 2,5 keer zo hoge risico bij een combinatie van alle vier de risicofactoren", aldus Brian Martin. Een 75-jarige man met alle risicofactoren overleeft de komende tien jaar met een waarschijnlijkheid van 35 procent. Iemand van dezelfde leeftijd zonder risicofactoren daarentegen met 67 procent. Bij een vrouw liggen deze percentages op 47 c.q. 74 procent.
Publicatiedatum: