Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jochem Geheniau: omzet tijdens Ramadan 15-20% hoger

"Arabische Sukkari-dadel enthousiast ontvangen"



Tholen - Sinds vorig jaar juli is de nieuwe dadelimporteur Yogi & Yousef actief op de Nederlandse markt. Het bedrijf ontstond uit een vriendschap tussen de Nederlandse Jochem 'Yogi' Geheniau en de Saoedi-Arabische Yousef. De vrienden introduceren een nieuw type dadel op de markt, die ze profileren als een gezonde snack.



"De dadel heeft een vrij oubollig imago, maar is een supervrucht qua smaak en voedingswaarde. Veel mensen kennen de kleine Tunesische dadel of de grote dadel uit Israël, maar onze Sukkari-dadel uit Saudi-Arabië is nog onbekend. Deze dadel is onbewerkt en vers en qua smaak een stuk zachter. De mensen reageren er ontzettend enthousiast op. De dadels passen prima in de trend naar puur en gezond eten", vertelt Jochem.



Export
Yogi & Yousef leveren de verse dadels aan retail, horeca, delicatessenwinkels, notenbars en koffieketens. Ze staan op gelegenheidsmarkten en daarnaast worden de dadels ook door de ambulante handel verkocht. "Eigenlijk is het heel hard gegaan. We exporteren ze nu zelf al naar Frankrijk, Italië, Litouwen en Duitsland", vertelt Jochem. Onlangs sloot de dadelimporteur ook een contract af met de keten Marqt, die tien winkels heeft in de Randstad.



Compagnon Yousef komt zelf uit Saudi-Arabië en werkt direct samen met de lokale telers. "In augustus en september worden deze dadels geoogst. Vervolgens worden de dadels onmiddellijk gekoeld en dan zijn ze tot een jaar te bewaren. We werken nauw samen met de telers om te zorgen dat de dadels tijdens de oogst zacht zijn, want in Saudi zelf eten ze liever drogere dadels", weet Jochem.



Ramadan
Met het oog op de naderende Ramadan neemt de vraag naar de Sukkari-dadels toe, merkt de importeur. "Ik denk wel dat de omzet in deze periode 15-20% hoger ligt. Wel moet ik zeggen dat er ook veel gevraagd wordt naar goedkopere dadels, maar dat is niet het segment waar we in zitten. Wij hebben een wat duurdere dadel en we vinden veel afzet bij het midden- tot hoger segment. De grootste uitdaging is om de vraag goed in te schatten. Je koopt ze in voor het hele jaar en dan moet je goede prognoses maken. Dit jaar is de inkoop namelijk al verzesvoudigd ten opzichte van vorig jaar."



De dadels worden verkocht in 3 kg dozen, doosjes van 250 gram en daarnaast hebben Yogi & Yousef speciaal voor de Europese markt een snackbox met 3 ontpitte dadels ontwikkeld. "Hiermee introduceren we de dadel als gezonde snack. Het unieke is dat men in Saudi-Arabië zo enthousiast is over deze verpakking dat er ook vraag vanuit daar is ontstaan. In eerste instantie hebben we de dadels geïmporteerd, verpakt en teruggestuurd, maar nu gaan we ook in Saudi zelf een productielijn opstarten."



Voor meer informatie:
Yogi & Yousef
De Boelelaan 575
1082 RM Amsterdam
Tel: 020-8932560
yogi@yogiyousef.com
www.yogiyousef.com