Tuinbonen: seizoensgroente
"Tuinbonen zijn al wel enkele weken beschikbaar, maar vorige week is het echt begonnen. Daarvoor waren er een paar voorlopers, nu zijn de volumes groter," vertelt Gert. Bij Groothandel Van Ravenswaaij zijn de tuinbonen een standaard product in het assortiment, mits beschikbaar.

Het Nederlandse tuinboonseizoen duurt enkele weken. Daarna volgt product uit Italië, Frankrijk en Spanje. "Tuinbonen worden nog steeds gezien als een seizoensgroente," vertelt Han. "Er zijn even grote volumes. Daarna is het een klein product. Het buitenlands aanbod is meer voor de liefhebber, maar in principe zijn tuinbonen jaarrond beschikbaar."
Ook bij Van Ravenswaaij zien ze dat de afzet piekt als de Nederlandse oogst op de markt is. Aan het begin van het seizoen zijn de bonen klein. Daarna worden de bonen groter. Dat verschil wordt ook opgemerkt door de consumenten. Gert: "sommige consumenten willen alleen de kleine tuinbonen aan het begin van het seizoen. Als de bonen tegen het einde van het seizoen groter worden, haken deze mensen af en worden de tuinbonen goedkoper."
Daarnaast zijn er ook regionale verschillen. "Wij hebben de meeste afzet aan het einde van het seizoen. In Utrecht is juist het begin van het seizoen goed en krijgen ze de grotere tuinbonen maar moeilijk verkocht," legt Gert uit. "Vroeger kwam er nog een soort achteraan: Driemaal Wit. Die bonen waren kleiner, maar harder. Ik zoek al een paar jaar of ze nog ergens geteeld worden, maar ik heb ze nog niet gevonden."
Postelein: lastige groente
Dat postelein geen grote groente meer is, heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste zijn de kwetsbaarheid en onbekendheid van het product. "Postelein staat op zichzelf," vertelt Han. "Je kunt deze groente niet met een andere groente vergelijken. Het is vooral een klein product doordat het een onbekende en gevoelige groente is."

Toch heeft Siere deze kwetsbare groente altijd in het assortiment en blijft de afzet van de bladgroente stabiel. Vooral groentespeciaalzaken en een enkele markt-handelaar verkopen de postelein. In supermarkten is de groente niet meer te vinden. De houdbaarheid van de postelein is volgens de handelaren een belangrijke reden voor de supermarkten om het product te weren. "Met warm weer verkoopt postelein slecht," beschrijft Han, "en hoge temperaturen zijn funest voor de postelein."
"Postelein brengt nog redelijk geld op, maar een kleine stijging van het aanbod kan de prijs al scherp laten dalen," weet Han. Dat komt doordat postelein afhankelijk is van de daghandel. Gert legt uit dat na de oogst het product snel verkocht moet worden. "'s Morgens vroeg wordt de postelein gemaaid en in een kistje verpakt. Dan moet je het eigenlijk nog dezelfde dag verkopen en dat is moeilijk."
"Vroeger verkochten we postelein in kisten van 6 kilo. Nu zijn het kistjes van 2 kilo. Dat bewijst dat de groente niet veel verkocht wordt," vervolgt Gert. "Oudere mensen eten nog wel postelein, maar de jongere generatie niet. Daarvoor is het te bewerkelijk. Ik denk dat 70% van de bevolking niet weet wat postelein is."
Meer informatie:
AGF Siere BV
Han Bregman
Rooseveltstraat 27
2321 BL Leiden
T: 071 – 5769211
h.bregman@siere.nl
www.siere.nl
S.C. van Ravenswaaij
Gert Bouman
De Doelen 2
3905 TA Veenendaal
T: 0318-546474
gert@ravenswaaij.nl
www.ravenswaaij.nl