Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Welke regels gelden bij een bedrijfseconomisch ontslag?

Als de resultaten van uw onderneming onder druk staan, is het helaas niet altijd te voorkomen om afscheid te moeten nemen van een aantal van uw medewerkers. Bij het ontslaan van personeel als gevolg van bedrijfseconomische redenen, moet u wel rekening houden met de daarvoor geldende regels.

Bedrijfseconomische redenen
Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen kan het gaan om een slechte financiële situatie, werkvermindering (acuut of geleidelijk), organisatorische redenen (reorganisatie), technologische veranderingen, beëindiging van (een deel van) de bedrijfsactiviteiten, bedrijfsverhuizing of het vervallen van (loonkosten) subsidie. De werkgever moet aannemelijk maken dat op grond van (bedrijfs)economische redenen één of meer arbeidsplaatsen komt (komen) te vervallen en dat het ontslag niet kan worden voorkomen door natuurlijk personeelsverloop of overplaatsing.
 
Welke werknemers kunt u ontslaan?
Nadat is bepaald welke subcategorie aan het ontslag ten grondslag ligt en duidelijk is hoeveel en binnen welke functies arbeidsplaatsen komen te vervallen, dient te worden bepaald welke werknemer(s) voor ontslag mogen worden voorgedragen. Dit vindt plaats aan de hand van het afspiegelingsbeginsel. Op grond van het afspiegelingsbeginsel wordt bepaald welke werknemer voor ontslag in aanmerking komt. De werkgever kan derhalve niet zo maar besluiten een bepaalde werknemer te ontslaan.
 
Het afspiegelingsbeginsel wordt toegepast per categorie uitwisselbare functies binnen een bedrijf, op basis van de leeftijdsopbouw binnen de categorie uitwisselbare functies.
 
Indien de ontslagroute via UWV wordt gevolgd, mag pas na verkrijging van toestemming van UWV de arbeidsovereenkomst opgezegd worden. De geldende opzegtermijn moet daarbij in acht te worden genomen en er mag geen sprake zijn van een opzegverbod.
 
Meer over bedrijfseconomisch ontslag?
Meer over bedrijfseconomisch ontslag en andere belangrijke onderwerpen uit het Nederlandse arbeidsrecht vindt u in de BDO Arbeidswijzer 2014. De Arbeidswijzer 2014 is bedoeld om ondernemers op hoofdlijnen te informeren over een groot aantal arbeidsrechtelijke onderwerpen.

Als u vragen heeft over ontslag van personeelsleden of andere arbeidsrechtelijke onderwerpen, kunt u contact opnemen met Corina Roks of Camiel Zuyderhoff van BDO via telefoonnummer 070 – 33 80 808 of corina.roks@bdo.nl / Camiel.Zuyderhoff@bdo.nl.
 
Publicatiedatum: