Duitse retail slaat Israelische paprika over
"Het weer is heftig geweest", vertelt Niva Ben Zion van Ayniv. "Regen, hagel en lage nachttemperaturen heeft de teelt vanaf januari beïnvloed." Ondanks dat de kwaliteit van de teelt niet achteruit ging, is de kwantiteit wel verminderd. Precieze cijfers zijn er niet, maar Niva wijst op de datum wanneer er betaald moet worden om in de EU te mogen leveren. Normaliter moet dat vanaf de tweede week van januari. Dit jaar hoefde er pas in februari betaald te worden. Pas toen werden de vereiste exportniveaus gehaald.
Ook de prijzen zijn dit jaar nauwelijks bevre-digend. "Zowel in de prijs van de Israelische paprika's als in de vraag ernaar hebben we dit seizoen geen verbetering gezien", vertelt Niva. "Met voldoende aanvoer vanuit Spanje om de supermarkten te beleveren, zijn de prijzen best stabiel." De Spaanse aanvoer zorgde er zelfs voor dat er voor het eerst geen Israelische paprika's naar de Duitse retail gingen, zelfs niet in de tweede helft van het Spaanse seizoen. Daar droeg ook de vroege start van het Hollandse seizoen niet aan bij.
"Normaal kunnen we rond februari, maart bijna alleen op de markt zijn. Dat is dit seizoen niet gelukt", vertelt Niva. Het Spaanse seizoen duurde lang en het Hollandse begon vroeg. En die sterke concurrentie is de norm geworden op de Europese markt. Daarom heroverwegen de Israëlische telers de teelt.
"De concurrentie en een kleiner marktaandeel zorgen ervoor dat Israelische telers nauwelijks geld meer verdienen", vertelt Niva. "De kostprijs stijgt en met de slechte wisselkoersen is de opbrengst binnenkort niet meer genoeg om de kosten te dekken." Exporteurs zoeken mogelijkheden om kosten te besparen, of lucratievere markten te vinden. "We zien dat steeds meer bedrijven de markt gezamenlijk benaderen. Samen ben je sterker", vervolgt Niva. "Daarnaast is er meer aandacht voor Rusland. De markt groeit en er is een grote vraag naar versproduct."
Voor meer informatie:
Niva Ben Zion
Avniv
Tel: +972-2-9941047
Fax: +972-2-9941374
Email: [email protected]
www.avniv.com