Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hygiënecode: weet u hoe het werkt?

Gebleken is dat detaillisten bewerkte producten langer aanbieden dan de maximaal toegestane duur. Hierover blijkt nog onduidelijkheid te zijn onder onze leden.

In de Hygiënecode AGF Detailhandel staat omschreven hoe om te gaan met het bewerken en aanbieden van bewerkte producten en de regels op dat gebied. Belangrijk is u hierin te verdiepen, anders kunnen de inspecties van de NVWA voor uw rekening komen.

Het is zeer belangrijk dat u op de hoogte bent van de regelgeving op dit gebied en dus de inhoud van de Hygiënecode kent. Immers, nagenoeg alle AGF detaillisten bieden bewerkte producten aan. Iedere onderneming in de AGF Detailhandel die voedsel produceert of verhandelt is wettelijk verplicht zich te houden aan Hygiënecode. Hierin zijn alle spelregels vastgelegd op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne. Deze Hygiënecode is branchebreed en dient te allen tijde door de ondernemer te worden gerespecteerd teneinde te voldoen aan de eisen op het gebied van voedselveiligheid.

THT beheersing in de Hygiënecode

In de Hygiënecode AGF detailhandel staan maximale bewaartermijnen vermeld. Deze termijnen zijn bindend en gelden zowel voor gesneden rauw product als voor maaltijden/verhitte producten. De maximale bewaartermijnen zijn 2 dagen bij maximaal 7 graden Celsius en 3 dagen bij maximaal 4 graden Celsius.

Mogelijkheden THT verlenging

Door gebruik te maken van technieken als vacumeren, napasteurisatie en dergelijke kan de werkelijke houdbaarheid langer zijn dan de 2 respectievelijk 3 dagen zoals hierboven vermeld. Een langere houdbaarheid hanteren is echter niet toegestaan zonder uitgebreid onderzoek. Wilt u hier meer informatie over? Dan kunt u contact opnemen met onze contactpersoon bij Bureau de Wit, Technisch Directeur Johan Jongsma. T (06) 53 50 33 90. ADN leden krijgen een korting van 10% op de dienstverlening van Bureau de Wit.

Aanvraag Hygiënecode

Heeft u de Hygiënecode nog niet in huis? ADN stelt deze gratis ter beschikking aan onze leden. Stuur een mailtje of bel even, dan sturen wij u een exemplaar toe. T (070) 351 21 06. U kunt de Hygiënecode ook hier downloaden.

Controle NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ziet onder andere toe op de veilige en eerlijke productie en verkoop van levensmiddelen. Dat doet de NVWA door bedrijven te inspecteren. Wanneer u regulier inspectiebezoek krijgt van een NVWA inspecteur kost dit u niets. Wanneer niet alles in orde is, krijgt u een schriftelijke waarschuwing en volgt een herinspectie. U bent namelijk verplicht om herhaling van de overtreding te voorkomen. De herinspectie (schriftelijk of per bezoek) wordt wel bij u in rekening gebracht. De minste kosten zitten aan de digitale herinspectie. Deze volgt als u schriftelijk aan kunt tonen welke acties zijn ondernomen om te overtreding op te heffen.

Tarieven

Hieronder treft u de tarieven aan van de inspecties. Reden temeer dus om de Hygiënecode er nog eens goed op na te slaan en uw bedrijfsvoering dusdanig aan te passen dat u sowieso geen bezoek hoeft te vrezen!

Tarieventabel herinspecties NVWA

Digitale herinspectie: € 50
Herinspectie zonder maatregel: € 190
Herinspectie met maatregel: € 2.656
Herbemonstering: € 190
Herinspectie notoire overtreder: € 775
Dwangsom: € 5.000



Publicatiedatum: