"Gaston Opdekamp: "Al anderhalve maand mindere prijzen"

Dit jaar minder aardbeien dan verwacht bij Veiling Hoogstraten

Tholen - Het aardbeienseizoen is nog steeds gaande, maar de volumes worden aanzienlijk kleiner. Bij Veiling Hoogstraten ligt de aanvoer deze week rond de 340 ton. Vorige week was dat nog 100 ton meer. "De volumes zijn dus aan het krimpen", concludeert Gaston Opdekamp, directeur van Veiling Hoogstraten. Naast de aanvoerdaling ziet hij ook de prijzen vandaag een flinke duik nemen.

"Eind vorige week waren ze weer wat aangetrokken, maar dat is alweer voorbij", vervolgt hij. "Mogelijk spelen de weersomstandigheden een rol, maar het waarom van de prijsdaling is nog niet helemaal duidelijk. We kunnen het alleen vaststellen. De terugval van ruim 20% in volume is behoorlijk, maar normaal voor de tijd van het jaar. Het volume ligt trouwens nog hoger dan vorig jaar. Echter vorig seizoen zaten we met goede prijzen en die halen we dus nu dit jaar niet. We zitten nu al ongeveer anderhalve maand met mindere prijzen."

Lagere middenprijs, minder volume
"Vandaag lag de algemene middenprijs op 3,07 en goede aardbeien brengen nu tussen de 4,15 en 4,20 op. Vorig jaar was dat een stuk meer, toen zaten de goede aardbeien zeker boven de 5 euro. Over de komende weken kan ik geen uitspraak doen. Dips en stijgingen zijn heel normaal, maar het mag ook niet te lang duren. Nu hebben we alweer een tijdje matige prijzen." Qua volumes weet de directeur dat er op jaarbasis zo'n 7% minder aanvoer zal zijn. "We gaan dit jaar eindigen op 28,5 miljoen kilo, minder dan verwacht. Op zich is dat geen slechte zaak, in die zin dat het ook wel overeenkomt met een gemiddeld betere kwaliteit dan vorig jaar. De enorme productie van vorig jaar ging ook gepaard met meer uitgesproken kwaliteitsproblemen. De lagere volumes hadden we begin dit jaar al verwacht, dat kun je aflezen uit de kwaliteit van het plantmateriaal. We zitten op een productie die correspondeert met het areaal en planten die we in bewaring hadden."

Voor meer informatie:
Gaston Opdekamp
Veiling Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
Hoogstraten - België
Tel: +32 3 3400233
Fax: +32 3 3147844
www.hoogstraten.eu

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.