Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gigantische verschillen saldo's uientelers

Zoals bekend is, was de oogst van zowel de plantuien, als de vroege zaaiuien en bewaaruien twee weken later door het koude voorjaar. Het geringe aanbod vroeg in het seizoen paste bij de relatief kleine afzet. Door deze balans is het nieuwe seizoen met hoge prijzen gestart. Daardoor hebben de plantuien telers mooie saldo's gehaald, schrijft Leon van Meir in zijn laatste nieuwsbrief. "Al zijn de verschillen onderling bijzonder groot. Door het koude voorjaar kwam het dit jaar bijzonder nauw om er voor te zorgen dat er naast het weer geen andere belemmeringen voor de teelt een rol speelden. Vandaar dat er tussen het hoogste en het laagste saldo ruim € 5.500,- verschil zat. Hetzelfde beeld zagen we ook tussen de saldo's van de vroege zaaiuien telers. Het gemiddelde saldo van de vroege zaaiuien was € 7.600,-. Een mooi resultaat.

Een goed geslaagde teelt geeft vaak een vroege oogst met veel kilo's en een grove sortering. Naarmate het seizoen vorderde, kwam er meer aanbod en de vraag bleef te laag. Waarschijnlijk door de (te) hoge prijzen. Naarmate de baalprijs zakte, kwamen er
bestemmingen bij. Al blijft tot de dag van vandaag de afzet moeizaam. In beginsel was er dit jaar zicht op een kleinere uien oogst, maar door de kleine export en de kilo's die er op het laatst nog bij zijn gegroeid, is de voorraad Nederlandse uien iets kleiner geworden dan vorig jaar. Gelukkig is de kwaliteit wel veel beter dan voorgaande jaren. De aandacht gaat nu uit naar behoud van deze kwaliteit tijdens de bewaring. De meesten wachten met leveren en verkopen tot na Nieuwjaar. Tot die tijd zal de vraag en het aanbod in balans blijven en dus de prijs op het huidige niveau. Wat er na Nieuwjaar gaat gebeuren, weet niemand."

Bron: Nieuwsbrief van Meir
Publicatiedatum: