AGF'ers uit Quote 500 op een rijtje

Tholen - De 17e Quote 500 is gisteren gepresenteerd. Het resultaat: de 500 rijksten, plus 50 rijkste families, plus 234 regiorijken hebben gezamenlijk een geschat vermogen van €166.571.000.000 en hiermee zijn de rijken wederom rijker geworden. Propagandavoer voor Emile Roemer dus. Wij maakten weer een selectie van rijkaards, die (een deel van hun) vermogen hebben verdiend met aardappelen, groenten en fruit.Uiteraard zijn de retailers weer goed vertegenwoordigd. Zo komen we op plaats 33 Karel van den Eerd van Jumbo tegen met een geschat vermogen van 630 miljoen euro, waarbij de redactie van Quote het niet voor onmogelijk acht dat Karel van den Eerd en zijn kinderen opschuiven naar de miljard. Verder staan ook supermarktondernemers Siem en Jan Kat, Jaap Bastmeijer en Leen Hoogvliet hoog genoteerd.

Op plaats 119 staat Piet Mazereeuw van Enza Zaden met een geschat vermogen van 205 miljoen. Ook de aardappelactiviteiten van Kees Meijer dragen vrucht na een recordwinst van bijna 25 miljoen netto afgelopen jaar. Hij staat met een geschat vermogen van 175 miljoen zelfs op de achtste plek van de grootste stijgers in deze rijkenlijst.

Natuurlijk is ook Jan van den Heuvel weer op de lijst present. De redactie noemt zijn aankoop van Landgoed de Vanenburg, maar hij kan wat lijden, want het vermogen van Jan wordt geschat op 140 miljoen euro.

Evenals vorig jaar staan ook Anton van Doornmalen, Ben Tax en Maarten Zwaan van Rijk Zwaan met elk zo'n 95 miljoen op de lijst. Dat is iets meer dan de 90 miljoen die Piet en Frans Kramer van Vezet hebben verdiend met het snijden van groenten.

Op plaats 351 zien we John van der Klugt van Fortaplant en Wayland Development met een geschat vermogen van 78 miljoen. Vorig jaar maakte hij zijn debuut op de lijst ("Ik vond het altijd een leuk blad en was blij dat ik er zelf niet in stond")

Nieuwkomer op de lijst is Jack Aartsen van Aartsenfruit op plaats 431 met een geschat vermogen van 63 miljoen, maar hij liet aan de redactie van Quote weten helemaal niet blij te zijn met dit debuut.

Ook dames ontbreken niet op de lijst. Zo heeft Annie Beekenkamp naar schatting 69 miljoen eigen vermogen en wordt het vermogen van zowel Julie als Trudie (dochters van Dick) van Aken nog altijd op 60 miljoen geschat.

Familie top 50
Aardig is ook de familie top 50, die vorig jaar werd geïntroduceerd. 

In de familielijst wordt het vermogen van de familie Beemsterboer van Bejo Zaden geraamd op 180 miljoen euro. Ook de familie Barten heeft aandelen in dit veredelingsbedrijf waar de afgelopen drie jaar respectievelijk €36,9, €37,3 en €35,4 miljoen euro werd bijgeschreven.

De financiële prestaties bij de familie Kloosterboer zijn volgens de redactie de laatste jaren stabiel, maar een eerdere overschatting zorgt in deze editie voor een kleine afwaardering.

Tenslotte, niet in de Quote 500, maar wel bij de rijksten van de regio:

  • Henk de Jong van De Jong Verpakking met een geschat vermogen van 36 miljoen euro. Volgens Quote verdient hij genoeg om voor zijn zoon Daniel "de bonnetjes op het racecircuit te betalen."
  • Erik en Harro van Rossum met een geschat vermogen van 32 miljoen euro. In 2012 maakten de neven van Combilo volgens Quote 3,5 miljoen euro winst.
  • Henk en Rob Huuskes uit Enschede met een geschat vermogen van 49 miljoen.
  • Mart Christiaens uit Swolgen, fabrikant van machines die teelt en verwerking van champignons vergemakkelijken, met een geschat vermogen van 53 miljoen.
  • Ook Adrie Murre van TOP Onions hoort weer bij de rijkste Zeeuwen. Hij laat de Quote-redactie echter per mail weten de laatste tien jaar op elk potje tafelzuur slechts een halve cent winst te hebben gemaakt. "Daar valt met de NMa niet over te praten. Die zijn er niet voor de consument, maar hoofdzakelijk om geld binnen te harken." Quote schat het vermogen van Murre op 31 miljoen euro, waarop hij reageert: "Die 31 miljoen is er wel, maar volledig geïnvesteerd in gebouwen en machines."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.