Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Welke factoren beïnvloeden de ademhalingsfrequentie van vers gesneden ananas?
Ierse wetenschappers hebben het effect van intrinsieke factoren (herkomst, rijping, en groeiseizoen) en extrinsieke factoren (cut-size, blad-scherpte en diverse behandelingen) op de ademhalingsfrequentie (RCO2) van vers gesneden stukjes ananas onderzocht. Ze ontwikkelden een wiskundig model voor de ademhaling op basis van exponentieel verval. Bij de initiële ademhalingsfrequentie (Ri) en de equilibrium ademhalingsfrequentie (Req) bleken modelparameters fundamenteel om het effect van intrinsieke en extrinsieke factoren te beoordelen.
De aanvankelijke frequenties werden beïnvloed door grondstoffen en verwerking en bovendien werd de ademhalingsfrequentie verhoogd door het rijpen. Vers gesneden ananas toonde een geleidelijke afname van de ademhalingsfrequentie. Onmiddellijk na het snijden was de ademhalingsfrequentie erg hoog, maar daalde en stabiliseerde binnen 24 uur. De gemiddelde waarden van de eerste ademhalingsfrequentie en evenwichtsademhalingsfrequentie waren respectievelijk 8,52 en 2,64 ml / kg uur.
Tabel 1. Het effect van intrinsieke factoren op ademhalingsfrequentie van vers gesneden ananas bij 4 °C.
Wat betreft de invloed van externe factoren op de ademhalingsfrequentie (tabel 2), werd de laagste waarde (5,9 en 2,7 ml / kg uur, respectievelijk) verkregen door grotere stukken, terwijl de hoogste waarden (7.0 en 3.2 ml / kg uur, respectievelijk) werden verkregen door de kleinste stukken.
Tabel 2. Het effect van extrinsieke factoren op ademhalingsfrequentie van vers gesneden ananas bij 4 °C.
Gezien de variabiliteit van de ademhaling, werd een bereik van O2 en CO2 voorspeld. Na 7 dagen bleek die respectievelijk 12,3-16,2% en 5,1-9% te bedragen, althans bij 4 ° C. De aanbevolen atmosfeer was 6% O2 en 8% CO2, en het doel van O2 transmissiesnelheid (OTR) en CO2 transmissiesnelheid (CTR) moeten binnen het aanbevolen bereik een evenwicht te bereiken van respectievelijk 7,300-12,500 en 13,900 - 23.500 ml/m2 dag atm.
Bron: Finnegan E., Mahajan P.V., O'Connell M., Francis G.A., O'Beirne D., "Modelling respiration in fresh-cut pineapple and prediction of gas permeability needs for optimal modified atmosphere packaging", Postharvest Biology and Technology, 2013, 79: 47-53. Further info:http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521412002815#