Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Aromatische kruiden met anti-Listeriaeffect voor vers gesneden wortel en kool
Ierse wetenschappers van de Limerick University hebben de antimicrobiële effectiviteit onderzocht van aromatische kruiden (tijm, oregano en rozemarijn) tegen Listeria monocytogenes op verse gesneden groenten (sla, wortelschijven, kool en koolsalademix). De antimicrobiële behandelingen bestond 1) uit de directe toepassing van etherische oliën (EO) op groenten door spray of 2) uit de toevoeging van geraspte verse kruiden aan vers gesneden en gemengde groenten.
De resultaten bevestigden de antimicrobiële activiteit van de aromatische kruiden en de anti-Listeriaeffecten resulteerden in de volgorde: tijm EO> oregano EO> rozemarijnkruid> rozemarijn EO (tabel 1).
Tabel 1. - Samenvatting van de totale maximale vermindering geldt voor alle antimicrobiële behandelingen getest op sla, wortelschijven, koolsla mix en geraspte kool bij 8 ° C (TBCs = het totale aantal bacteriën, ND = niet bepaald)Klik om te vergroten.
Tijm EO resulteerde het meest effectief tegen Listeria, maar de directe toepassing van alle geteste oliën beschadigde de verschijning van vers gesneden producten. In het algemeen is het directe gebruik van essentiële oliën niet mogelijk tijdens minimale verwerking vanwege hun fitotoxische effecten op groente.
Geraspte verse rozemarijn toonde een hoog potentieel anti-Listeriaeffect, terwijl gesnipperde verse tijm en oregano anti-Listeriaeffecten niet lieten zien.
De effectiviteit van deze antimicrobiële behandelingen variëren naar gelang de vers gesneden producten: op wortelschijven en geraspte kool werden de beste antimicrobiële effecten waargenomen. Dezelfde wetenschappers vermoeden een synergistisch antimicrobiële werking tussen wortel en rozemarijn en kool en rozemarijn.
Bron: Scollard J., Francis G.A., O'Beirne D., "Some conventional and latent anti-listerial effects of essential oils, herbs, carrot and cabbage in fresh-cut vegetable systems", 2013, Postharvest Biology and Technology, Volume 77, pagg. 87-93. Further info:www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521412002657