The Greenery kiest met Okke Koo voor reorganisator

Tholen - Binnen twee weken na het aangekondigde vertrek van Philip Smits kondigde The Greenery met Okke Koo een nieuwe interim directeur aan, die het bedrijf tot medio 2014 zal leiden. Hij is gisteren al aan deze pittige taak begonnen en neemt de lopende werkzaamheden en taken over van Philip Smits.

Helemaal onbekend met de AGF-sector is de 54-jarige Koo niet. Koo werd in oktober 2005 op ad-interimbasis benoemd als voorzitter bij Avebe. Hij bleef tot 1 oktober CEO bij de coöperatie, die producten levert op basis van aardappelzetmeel en aardappeleiwit voor toepassingen in voeding, diervoeding, papier, bouw, textiel en kleefstoffen. Daar maakte hij furore, want onder zijn leiding werd het verlieslijdende aardappelmeelconcern weer gezonder en winstgevender. Middels een grote reorganisatie in 2006 werd het aantal werknemers wereldwijd teruggebracht van ruim 2.400 naar 1.800. Harde maatregelen schuwde Koo niet. Zo noemde hij destijds in Trouw "een afdeling Group Communication een luxe die we ons niet meer kunnen permitteren. Het is voor het eerst dat ik bij een bedrijf werk dat geen winst maakt en toch net deed alsof er niets aan de hand was."

In mei 2007 gaf Koo aan het bedrijf te verlaten vanwege privé-redenen. Het vertrek van Koo werd destijds betreurd door de directie, omdat zijn inspanningen hadden geleid tot een succesvolle strategische reconstructie. Het aantrekken van deze geboren 'reorganisator' door The Greenery valt niet geheel los te zien van het aantreden van de in juni aangetreden Bert Jansen als voorzitter van de Raad van Commissarissen van The Greenery. Hij is sinds 2008 bestuursvoorzitter en CEO van hetzelfde Avebe.

Van 2007 tot 2009 was Okke Koo lid van de raad van bestuur van het Zwitserse chemiebedrijf Clariant. Ook daar voerde hij hervormingen door in de pigmenten- en additievendivisie om de winstgevendheid te verbeteren. Volgens CEO Hariolf Kottmann deed hij dit erg succesvol door het verlagen van de kosten, het verhogen van de productiviteit en focus op de groei van de segmenten met hoge waarde. Eind december verliet hij het concern om terug te keren naar zijn geboorteland Nederland.

Op 14 december 2009 werd Koo benoemd tot COO bij Draka Holding. Bij kabelaar Draka voerde hij eveneens een verbeterprogramma door. Na ruim een jaar nam Koo al weer afscheid van de kabelaar, kort voordat definitief bekend werd dat Draka ingelijfd werd door de Italiaanse branchegenoot Prysmian.

In februari 2011 werd Okke Koo ad interim benoemd tot bestuursvoorzitter van het Groningse bouwbedrijf Koop Holding. Daar kreeg hij de opdracht om de bedrijven van KHE, zoals Nacap, Geveke Bouw en - Ontwikkeling en KDE Energy, te verkopen. Bij zijn aantreden, zei hij het volgende: "Behalve het op orde brengen van het cashflowmanagement wil ik meer discipline ten aanzien van de projectuitvoering. We moeten veel beter op de kosten letten. En ten derde peoplemanagement. Wij zijn eigenlijk dienstverleners en de kwaliteit van ons werkt hangt samen met de motivatie van onze mensen. Die verkeren nu in een turbulente omgeving. De bedrijfsleiding moet hun voldoende aandacht geven, zodat ze gemoedsrust houden bij uitvoeren van hun werk."

Hij stond bij zijn aantreden op de nummer 1 positie in de top 10 bestuurders van Nederland, zo blijkt uit de statistieken van managementscope.nl. Oktober 2011 was Koo weer bestuursvoorzitter af.

Tot en met medio 2014 is Koo aangesteld interim directeur van The Greenery. Dat de nieuwe directeur aangesteld is om veranderingen door te voeren, lijkt met bovengenoemd CV geen verrassing. De afgelopen jaren schreef The Greenery zwarte cijfers dankzij deelnemingen in Euro Pool Systems en Hessing, maar bleven de kernactiviteiten van het bedrijf verliesgevend.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.