Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Puur' eten niet per se gezonder of veiliger

Biologisch en puur natuur zijn een trend. Maar hiermee wordt onterecht angst aangejaagd voor niet-natuurlijke bestandsdelen en worden natuurlijke ziekmakers over het hoofd gezien, vindt dr. Stephan Peters, specialist Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. De laatste tijd hoor je wel eens dat mensen alle pakjes afzweren en alleen nog maar voedingsmiddelen willen eten die hun 'grootmoeder als eten zou herkennen'. Ook producenten spelen hier handig op in met kreten als 'puur' of 'zonder kunstmatige toevoegingen' op de verpakkingen.

Natuurlijk(er) eten heeft voordelen. Mensen met deze overtuiging eten vaak meer groente en fruit en laten de extra's en snacks vaker liggen. Ook zijn ze heel bewust bezig met hun eten, waardoor ze met meer aandacht eten.

Voedselinfectie
Gezonde ontwikkelingen, vindt ook Peters: "Ze schuiven hierdoor automatisch meer op richting Schijf van Vijf. Maar het wil niet zeggen dat als je alleen maar biologisch of puur eet, dat je daardoor geen gifstoffen of andere ziekmakers binnenkrijgt."

Er bestaan namelijk ook natuurlijke ziekmakers, zoals schimmels en bacteriën. De salmonellabacterie is een van de bekendste. Deze bacterie kan voorkomen op rauw vlees, rauw ei, rauwe groente en fruit en kan je flink ziek maken. "In Nederland lopen jaarlijks zo'n 725.000 mensen een voedselinfectie op. Dus ook als je natuurlijk eet, is het belangrijk om goed te blijven wassen, gaar en rauw eten te scheiden en je eten goed te verhitten", aldus Peters.

Lang leve de lever
Maar hoe zit het dan met die chemische toevoegingen? Kan je lichaam die wel aan? Ja, zegt Peters: "Voor je lichaam is er geen verschil tussen natuurlijke en niet-natuurlijke stoffen. Via je darmen komen ze allemaal in je lever terecht. Die zorgt dat toxische stoffen wateroplosbaar worden, zodat de nieren ze via de urine kunnen uitscheiden."

Het is volgens hem dan ook niet zo dat je lever meer moeite heeft om niet-natuurlijke stoffen uit voeding af te breken of dat je weerstand daarvan verlaagt. Je lever heeft een grote capaciteit en kan onze voeding prima aan, inclusief de toevoegingen die toegestaan zijn in onze voeding.

Ontgiften niet nodig
De strenge regelgeving in Nederland zorgt ervoor dat er niets in ons eten terecht komt wat de lever niet zou kunnen afbreken of zich ophoopt of stapelt in ons lichaam. Het enige wat wel kan stapelen zijn dioxines en die komen zelfs ietsjes meer voor in biologisch eten. Maar met een gevarieerd eetpatroon levert ook dit geen problemen op.

Het is daarom niet nodig om onnatuurlijke toevoegingen actief te mijden of om achteraf je lichaam te detoxen. Je lichaam 'reinigt' zichzelf constant en je begint elke paar dagen weer met een schone lei. Peters waarschuwt voor detoxen: "Er zijn zelfs detox-methoden die je lichaam juist vergiftigen, zoals het eten van klei of pimba, waar soms juist veel dioxines in zitten."

Lekker natuurlijk
Is er dan geen reden meer om natuurlijk te eten? Toch wel. Veel mensen vinden het leuk om zelf eten te kweken, koken graag uitgebreid en vinden het lekkerder om het zelf te maken. En koken met basisproducten is vaak ook nog eens goedkoper, duurzamer en diervriendelijker. Maar puur eten is geen automatische garantie dat je veiliger of gezonder eet.

Bron: Voedingscentrum.
Meer over veilig eten


Publicatiedatum: