Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Succesvolle export Marokkaanse meloenen

Met een jaarlijkse meloenenexport van 52.000-56.000 ton is Marokko 's werelds twaalfde meloenexporteur. De meloenproductie ontwikkelt zich enorm in Marokko: het areaal is al groter dan 12.000 hectare. De Charente meloen is de belangrijkste soort (geproduceerd in kassen rond Marrakech, Agadir en Dakhla) en dekt 1800 hectare. Dit ras gaat vooral naar de Europese markt en 80% van de export wordt naar Frankrijk verzonden.

De oogst wordt met de hand uitgevoerd. Een groot probleem is het bepalen van de optimale tijd om te oogsten. Om de interne temperatuur van het fruit laag te houden, is het nodig vroeg in de morgen te oogsten, wanneer het nog koel is. De meloenen mogen niet in de zon worden gelegd.

De exportperiode is erg kort, daarom beginnen ze zo vroeg mogelijk met de productie. De Charente meloenproductie begint midden februari (in Dakhla) en loopt door tot eind maart/mei (in Marrakech). Marokko ondervindt concurrentie op de exportmarkt van Senegal, Centraal-Amerika, Spanje (Almeria) en Italië (Sicilië). De hoeveelheid meloenen die worden geïmporteerd door Europa, is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Het staat nu op 186.000 ton per jaar, waarvan er vooral naar Nederland (34%), het Verenigd Koninkrijk (32%) en Spanje (23%) wordt geëxporteerd.

De wereldwijde meloenproductie bedraagt 28,3 miljoen ton. De belangrijkste producenten zijn China (50% van de wereldwijde productie), Turkije (bijna 1,7 miljoen ton) en Iran (met 1,2 miljoen ton). De Europese productie staat op 2,3 miljoen ton, waarvan er 43% uit Spanje komt (1 miljoen ton) en 580.000 ton uit Italië. Spanje is ook de exportleider met 360.000 ton.
Publicatiedatum: