Succesvolle export Marokkaanse meloenen
De oogst wordt met de hand uitgevoerd. Een groot probleem is het bepalen van de optimale tijd om te oogsten. Om de interne temperatuur van het fruit laag te houden, is het nodig vroeg in de morgen te oogsten, wanneer het nog koel is. De meloenen mogen niet in de zon worden gelegd.
De exportperiode is erg kort, daarom beginnen ze zo vroeg mogelijk met de productie. De Charente meloenproductie begint midden februari (in Dakhla) en loopt door tot eind maart/mei (in Marrakech). Marokko ondervindt concurrentie op de exportmarkt van Senegal, Centraal-Amerika, Spanje (Almeria) en Italië (Sicilië). De hoeveelheid meloenen die worden geïmporteerd door Europa, is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Het staat nu op 186.000 ton per jaar, waarvan er vooral naar Nederland (34%), het Verenigd Koninkrijk (32%) en Spanje (23%) wordt geëxporteerd.
De wereldwijde meloenproductie bedraagt 28,3 miljoen ton. De belangrijkste producenten zijn China (50% van de wereldwijde productie), Turkije (bijna 1,7 miljoen ton) en Iran (met 1,2 miljoen ton). De Europese productie staat op 2,3 miljoen ton, waarvan er 43% uit Spanje komt (1 miljoen ton) en 580.000 ton uit Italië. Spanje is ook de exportleider met 360.000 ton.