Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alexander Mulder, Frankort & Koning:

"Ananasmarkt onder druk"

Tholen - Sinds een paar jaar manifesteert Frankort & Koning zich nadrukkelijker op de ananasmarkt. "Voor ons is het een erg interessant product. Alle ketens voeren ananas en er is in navolging op ons meloenenprogramma een groot volume mee te verhandelen. Dit jaar ligt het door ons geïmporteerde volume al 50% hoger dan verleden jaar en we voorzien een verdere groei. We hebben lokaal in Costa Rica mensen voor ons werken, die de ananas sourcen en qua kwaliteitsprogramma's lopen we mee met de multinationals", vertelt Alexander Mulder, die binnen Frankort verantwoordelijk is voor de ananasimport.

Op dit moment staat de ananasmarkt aardig onder druk. "Er is ontzettend veel 'concurrentiefruit' in de markt. Daarbij ligt de ananasaanvoer vanuit Costa Rica ook een stuk hoger. Dit alles heeft geresulteerd in een dalend prijsniveau. Afhankelijk van de maatsortering liggen de verkoopprijzen op een niveau tussen de 6 en 7,50 euro. Met name in Zuid-Europa liggen de prijzen op een laag niveau, vaak ingezet door de multinationals", zegt Alexander.

Een opleving verwacht de importeur ook niet direct. "Vooropgesteld zijn dit niet de beste maanden voor de ananasverkoop. Daarbij worden de komende weken nog grote volumes ananas verwacht. Hoewel de natural flowering meer is gereguleerd dan een aantal jaren geleden, hebben we er wel mee te maken. De kleinere farms zullen minder product sturen, maar bij de grotere producenten blijft de aanvoer aardig op niveau. De aanvoer van Europees zomerfruit zal ook gestaag toenemen, dus daarmee zullen er ook minder winkelacties met ananas worden gevoerd.

Frankort & Koning levert de ananas aan retailers en groothandelaren in heel Europa. Naast de aanvoer vanuit Costa Rica wordt het assortiment aangevuld met Panamees product. Sinds begin dit jaar levert Frankort tevens ananas kroonloos. "Deze leveren we hoofdzakelijk richting de industrie. Ik verwacht wel dat deze markt kan groeien. Er is vraag naar en het is logistiek een stuk voordeliger. Anderzijds blijft de ananas een complex product en is het een uitdaging om de vraag naar een stevige ananas, gecombineerd met een goede brix te leveren. Die uitdaging wordt er met een kroonloze ananas niet minder op."

Voor meer informatie:
Alexander Mulder
Frankort & Koning
T: +31 (0)77 3897 251
F: +31 (0)77 3897 293
Venrayseweg 126
5928 RH Venlo
a.mulder@frankort.nl
www.frankort.nl