Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rijk Zwaan opent ogen van convenience-sector

Met een levendige presentatie over de kansen die groenteveredeling biedt, heeft Rijk Zwaan directeur Anton van Doornmalen een duidelijke boodschap afgegeven aan de convenience-sector. Afgelopen dinsdag was hij een van de sprekers tijdens het Freshconex-congres in Berlijn.

Van Doornmalen opende zijn betoog door de zaal een zakje met een kilo tomatenzaad voor te houden. “Welke waarde denkt u dat deze hoeveelheid zaad voor Rijk Zwaan vertegenwoordigt?” Dat het ging om een bedrag van ongeveer 75.000 euro was voor de aanwezigen een ware eye-opener, zeker nadat bleek dat de groenten die deze zaden voortbrengen in het schap zelfs een waarde van 9.000.000 euro vertegenwoordigen. “Het is goed te beseffen”, zo zei hij, “dat eigenschappen als kleur, smaak, houdbaarheid, resistentie en productie allemaal vastliggen in deze zaden. Je kunt het als het ware de software van de groenteketen noemen.”

Informatie uitwisselen

Met het belang van goede kwaliteit zaden voor iedereen helder, ging Van Doornmalen vervolgens concreet in op de voordelen die Rijk Zwaan de convenience-sector te bieden heeft. Een van de bekendste successen is gemakssla Salanova, die in 2006 de Innovation Award won en tijdens het congres door de directeur ter plekke werd gedemonstreerd. “Deze sla valt na één keer snijden in losse blaadjes uit elkaar en is daarom een ideaal product voor snijderijen. Het heeft een hoge efficiëntie en behoudt na bewerking een uitstekende presentatie en smaak. Salanova is mede een groot internationaal succes aan het worden door informatie-uitwisseling tussen Rijk Zwaan, telers én de verwerkende industrie. Die informatie biedt Rijk Zwaan de mogelijkheid rassen te ontwikkelen waar ú om vraagt.”


Marcel Barten van Rijk Zwaan bij de Carribean Gold (Harper-type meloen).

Nieuwe successen

Van Doornmalen eindigde zijn toespraak met een subtiele verwijzing naar nieuwe productontwikkelingen binnen Rijk Zwaan. Vooral op gebied van sla, een gewas waar het bedrijf traditioneel mee vooroploopt, is de veredelaar weer bezig belangrijke nieuwe stappen te zetten. Een nieuwe teelttoepassing met hoge plantdichtheid en machinale oogst werd getoond door middel van een video. Salanova® is hier geschikt voor, evenals het nieuwe type ‘open heart cos’ (bindsla). Beiden bieden grote nieuwe mogelijkheden voor de convenience-markt. Daarnaast maken de onderzoeksafdelingen van Rijk Zwaan op het moment grote vorderingen met het ontwikkelen van rassen die niet bruin verkleuren na bewerking. “Dit is slechts een tipje van de sluier. Door nog meer de samenwerking te zoeken en kennis uit te wisselen valt er in het convenience-segment nog een wereld te winnen.”

Fruit Logistica

Het Freshconex congres vond plaats een dag voor de opening van de handelsbeurs Fruit Logistica, waar Rijk Zwaan ook aanwezig was met een eigen stand. In stand D15 in hal 1.2. werd onder meer ruim aandacht gegeven aan de convenience-concepten Salanova en Caribbean. Caribbean staat voor een zeer succesvol meloenenconcept van Rijk Zwaan. Deze meloenen lenen zich perfect voor snijderijen en zijn opnieuw een voorbeeld van een wereldwijde succesvolle ketensamenwerking.
Publicatiedatum: