Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Telersvereniging Coab (Italië)

"Van 2.300 ton clementines in 1990 naar 15.000 ton nu"

In de eerste week van oktober werd in Coab, een telersvereniging in de Zuid-Italiaanse provincie Cosenza, de start gegeven voor het nieuwe citrusseizoen. "We begonnen met de vroege variëteiten Caffin en Spinoso, maar het seizoen is tot nu toe niet van een leien dakje gelopen. Tot en met zaterdag 11 november hebben we gewerkt met nul voorraad. Laten we stellen dat ons seizoen eigenlijk nu pas echt begint. Op dit moment brengen we de laatste vroege rassen op de markt en er is zelfs wat overlap met het begin van het seizoen van de Comune clementine. Ondertussen hebben we ook al de eerste Navelina sinaasappelen geplukt", zegt Francesco Casciaro, die sinds 1992 directeur is van de telersvereniging.


Directeur Francesco Casciaro

"In meer dan 30 jaar is er veel veranderd: toen onze vereniging in 1990 werd opgericht door een klein aantal telers, was er niet eens behoefte aan samenwerking. Het citrus vond vlot zijn weg naar de markt en tegen goede prijzen. Toch had iemand het idee om een coöperatie op te richten en al snel werd het harde werk gewaardeerd. Naast innovaties in processen en rassen, heeft de organisatie veranderingen ondergaan wat betreft telersbestand en klantendoelgroep", legt Casciaro uit. "We beschikken nu over 1.000 hectare citrus en steenfruit (200-250 ha) en de afgelopen 7 jaar zijn we erin geslaagd om langer op de markt aanwezig te blijven, van eind mei tot en met september met steenfruit en van oktober tot begin april met citrus."


Hoofdkantoor van Coab

Van 2.300 ton clementines in 1990 is de opbrengst nu opgeklommen tot gemiddeld 15.000 ton per jaar. "In het begin werd een groot deel van de oogst op het hout verkocht aan handelaren, de rest werd naar de groothandelsmarkten gestuurd. Tegenwoordig werken we voornamelijk met de retail en we leveren het product in de gewenste verpakking. We hebben ook geavanceerde productielijnen, bijvoorbeeld met optische sorteerders, en koelcellen voor de opslag van het fruit."


Sorteerlijn voor citrus

Invloed van het klimaat
"Door de weersomstandigheden lopen we drie weken achter op schema in vergelijking met vorige seizoenen. Het fruit heeft lang niet de perfecte kleur gehad door de te kleine verschillen tussen dag- en nachttemperatuur. Bovendien heeft regen in week 45 de programmering in de war gestuurd. Vanaf vorige week is de situatie wat genormaliseerd, met grotere volumes en een meer uniforme kleur", vervolgt Casciaro.


1 kilo verpakking van clementines met blad in een Italiaanse supermarkt

De directeur benadrukt echter dat een groenere schil geen teken is van slechte kwaliteit. "De clementines hebben echt de goede smaakkwaliteit te pakken: de Brix-waardes zijn prima, net zoals de verhouding zuur-zoet. In de afgelopen jaren zijn klanten en consumenten dit toch beginnen te begrijpen. Alleen aan het begin van dit seizoen liet de consumptie een lichte aarzeling zien. Daarna is de trein goed op gang gekomen."

Als het weer meewerkt, zou het clementineseizoen eind februari moeten eindigen. Tot half/eind januari wordt de Comune clementine afgezet, daarna is het de beurt aan de late rassen. Het sinaasappelseizoen, met rassen zoals Washington Navel, Lane Late, Chislett en Navelina Powell eindigt begin april.

Ook in de afzet enkele problemen
Coab heeft op basis van betrouwbaarheid in de loop der jaren een goede relatie met de retail kunnen opbouwen. Alle volumes worden op dit moment aan de supermarktketens geleverd, 90% in Italië en 10% in het buitenland. "De retail blijft echter aandringen op promoties, maar de beschikbaarheid van product is dit jaar tot nu toe vrij beperkt geweest. Dit maakt ons niet meteen enthousiast, want de teeltkosten zijn aanzienlijk gestegen, met wel 40% ten opzichte van twee jaar geleden."


Koelcellen voor de opslag van het fruit

Ziektedruk
Alle teelthandelingen worden uitgevoerd met respect voor het milieu, waarbij onder meer het gebruik van meststoffen en synthetische gewasbeschermingsmiddelen zoveel mogelijk wordt beperkt.

"De aanvallen van mijten, zoals spint, vormen dit jaar een grote uitdaging voor de telers", legt Casciaro uit. "Insecten in het algemeen tieren welig in dit seizoen, want de maand juni was erg vochtig met hoge temperaturen. We gebruiken daarvoor nieuwe actieve ingrediënten, die minder impact hebben op het milieu, maar die helaas minder effectief zijn. Als gevolg loopt het verlies in de boomgaard wel op tot 20% van de oogst". Het citrus dat niet voldoet aan de normen voor afzet op de versmarkt wordt naar de verwerkende industrie gestuurd.

Voor meer informatie:
COAB – Società Cooperativa Agricola
Contrada Scavolino - Frazione Cantinella
87064 Corigliano Rossano (CS) - Italië
Tel: +39 (0)983 80740
info@coab.it
www.coab.it

Publicatiedatum: