Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Definitieve cijfers citrusexport Zuid-Afrika

In exportseizoen 2023 hebben Zuid-Afrikaanse citrustelers 165,1 mln kartons (15kg) verpakt voor levering aan de wereldmarkten. Hoewel dit een stijging is van ongeveer 800.000 kartons ten opzichte van de cijfers van vorig jaar, is het nog steeds 500.000 lager dan de ramingen van het begin van het seizoen en, wat nog belangrijker is, aanzienlijk lager dan de verwachte groeicurve op basis van aanplantingen, waardoor de sector mogelijk 200 mln kartons in de komende 4 jaar en mogelijk 260 mln kartons tegen 2032 kan bereiken. Dit benadrukt dat telers nog steeds te maken hebben met een aantal uitdagingen als het gaat om het verladen van hun fruit naar belangrijke markten.

  • Dit jaar werden er 1,9 mln minder kartons grapefruit voor export verpakt dan in 2022. Toch zijn het er 400.000 meer dan aan het begin van het seizoen werd geraamd. Het totaal voor 2023, 14,8 mln, is aanzienlijk minder dan de 20,3 mln die twee jaar geleden in 2021 werden verpakt, waarmee de neerwaartse trend wordt voortgezet.
  • De export van mandarijnen blijft aanzienlijk stijgen. Het afgelopen seizoen werden 37,9 mln kartons verpakt, een stijging van 6,1 mln op jaarbasis en 3,8 mln meer dan aan het begin van het seizoen werd verwacht. Deze groei is grotendeels te danken aan de toegenomen aanplant van boomgaarden en de sterke vraag in de EU en het VK.
  • Citroen liet ook een stijging zien. Er werden 900.000 kartons meer verpakt het afgelopen seizoen, wat het totaal op 35,6 mln bracht. Dit was echter 1,3 mln kartons minder dan de raming van voor het seizoen.
  • Sinaasappelen laten over het geheel genomen een daling zien. Dit jaar werden er 24,7 mln kartons Navels verpakt, 3,1 mln minder dan vorig jaar en iets onder de raming. Valencia's lieten ook een daling zien: 1,7 mln kartons minder, met een totaal van 52,1 mln kartons. Dit totaal is 2,4 mln minder dan de oorspronkelijke raming.

Na twee extreem moeilijke jaren, waarin slechts één op de vijf telers winst maakte, boden de betere marktprijzen en lagere verzendkosten van dit jaar veel telers een zekere opluchting.

Ze werden wel nog steeds geconfronteerd met een aantal problemen die een negatieve invloed hadden op de hoeveelheid citrus die ze konden exporteren en op hun winst. Een van deze uitdagingen was de aanhoudend hoge belastingafschaffing, die van invloed was op hun vermogen om citrus te irrigeren, te bemesten, te verpakken en te koelen, wat voor veel exportrassen een essentiële fytosanitaire vereiste is.

De algemene stijging van de teeltkosten hield tijdens het seizoen 2023 aan en zette de telers onder druk. Verwoestende overstromingen in de Westkaap in juni hadden ook gevolgen voor de tuinbouwbedrijven in die provincie. De overstroming veroorzaakte voor ten minste € 24 mln schade aan citrusteeltbedrijven in de Citrusdal vallei.

Voor meer informatie:
Citrus Growers' Association of Southern Africa
PO Box 461, Hillcrest
3650, KZN, Zuid-Afrika
(031) 765 2514
(031) 765 8029

Publicatiedatum: