Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
World Citrus Organisation

Herstel citrusoogst op noordelijk halfrond in 2023-2024

De World Citrus Organisation (WCO) heeft haar jaarlijkse citrusraming voor het noordelijk halfrond voor 2023-2024 gepubliceerd in het zog van de Global Citrus Outlook conferentie, die doorging op 15 november. De voorspelling is gebaseerd op gegevens uit Egypte, Griekenland, Israël, Italië, Marokko, Spanje, Tunesië, Turkije en de Verenigde Staten. De citrusopbrengst zal naar verwachting 28.976.001 ton bedragen. Dat is 12,2% meer dan vorig seizoen, toen een laagterecord werd geregistreerd. Het is ook 1,48% meer dan het vierjarig gemiddelde.

De voorlopige prognose is gebaseerd op gegevens van brancheverenigingen uit het Middellandse Zeegebied en de VS. De totale citrusexport zal naar verwachting een vergelijkbare trend volgen en afklokken op 9.483.770 ton, een stijging van 11,4% ten opzichte van vorig seizoen en 4,5% ten opzichte van het vierjarig gemiddelde.

Philippe Binard, secretaris-generaal van de WCO: "De marktinzichten duiden op een herstel na het dieptepunt van vorig seizoen. De groei wordt vooral beïnvloed door de toename in Turkije en Egypte, terwijl andere landen stabiel zijn of een lichte winst boeken." Eric Imbert van Cirad: "Hoewel de raming van dit jaar een herstel laat zien met variaties tussen de teeltlanden en citruscategorieën, hebben nieuwe plagen en ziekten en klimatologische problemen, zoals late vorst, droogte en hittegolven de kwaliteit, kleuring of oogstdatum beïnvloed. De markt zal nog steeds een impact ondervinden van de geopolitieke instabiliteit, terwijl de consumentenvraag onder druk staat als gevolg van de inflatie en lagere koopkracht."

De Spaanse citrusoogst zal met 2% stijgen tot 5,9 miljoen ton. Er zal ongeveer evenveel klein citrus zijn als vorig jaar, maar minder sinaasappelen (-6%) en meer citroenen. Italië zal zijn opbrengst met 6% zien stijgen tot 2,6 miljoen ton, met meer sinaasappelen (+20%) en minder klein citrus en minder citroenen (elk -10%). Griekenland geeft 7% prijs (in totaal 1,1 miljoen ton).

In de andere mediterrane landen is Turkije nu marktleider met een eerste opbrengstraming van 6,5 miljoen ton (+45%). Bij een sterke groei in alle categorieën zou deze zelfs boven de 7 miljoen ton kunnen uitkomen. Dit is het gevolg van het toegenomen areaal, een on-year en gunstige weersomstandigheden. Egypte haalt met 5,4 miljoen ton 10% meer dan vorig seizoen en 15% meer dan het vierjarig gemiddelde. De belangrijkste categorie zijn sinaasappelen met 3,7 miljoen ton (+5%), terwijl de dubbelcijferige groei van klein citrus de oogst tot bijna 1,3 miljoen ton zal opdrijven. De verwachting is dat de Marokkaanse teelt zich gedeeltelijk zal herstellen en zal terugkeren naar iets meer dan 2 miljoen ton, met 1 miljoen ton klein citrus (+11%) en 930.000 ton sinaasappelen. De Israëlische teelt wordt geraamd op 365.000 ton, maar het recente conflict is een bron van meerdere uitdagingen op het gebied van bevoorrading, logistiek en beschikbaar personeel voor de oogst en verpakking.

De citrusopbrengst in de Verenigde Staten zal met 1% stijgen naar 4,5 miljoen ton, met meer sinaasappelen (+10%; 2,4 miljoen ton), maar minder klein citrus (-2%; 856.000 ton) en nog minder citroenen (-12%; 889.000 ton).

Voor meer informatie:
World Citrus Organisation
wco@worldcitrusorganisation.org
www.worldcitrusorganisation.org

Publicatiedatum: