Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groentensappen bevatten te veel zout of suiker

Groentensappen zijn populair en worden door veel mensen gedronken ter ondersteuning van een dieet of om iets goeds te doen voor de gezondheid. Maar wat velen niet weten: groentensappen kunnen van nature aanzienlijke hoeveelheden suiker of toegevoegd zout bevatten. Dit bevestigt nu ook een actueel onderzoek van de consumentenbescherming van de 'Arbeiterkammer Oberösterreich'.

De 'Deutsche Gesellschaft für Ernährung' beveelt aan om dagelijks twee porties fruit en drie porties groenten te eten. Als het snel moet gaan, is het in orde om één van deze aanbevolen porties te vervangen door sap. Dit moet men echter niet elke dag doen. De gehele groentenconsumptie door sap vervangen is in geen geval aan te bevelen.

Uit het onderzoek van Arbeiterkammer Oberösterreich blijkt dat groentensappen deels aanzienlijke hoeveelheden aan natuurlijke suikers of toegevoegd zout kunnen bevatten. Terwijl rode bietensap of wortelsap naar verhouding veel suikers bevatten, is het bij tomatensap, zuurkoolsap en gemengde groentensappen vooral zout.



Wat werd er vergeleken?
De consumentenbescherming van de Arbeiterkammer Oberösterreich heeft bij in totaal 51 verschillende groentensappen (zuurkool-, tomaten-, wortel-, rode bieten- en gemengde sappen), verpakt in tetrapacks of glazen flessen, nauwkeurig naar de inhoudsstoffen gekeken. Deze sappen waren afkomstig uit supermarkten, biologische winkels en drogisterijen.

Suiker: vaak zijn 2 glazen al genoeg
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om de opname van vrije suikers, zoals ze ook in sappen of sapconcentraten voorkomen, te reduceren naar minder dan 10 procent van de energiebehoefte. Dat geldt voor alle leeftijdscategorieën. Een gemiddelde volwassene zou daarom niet meer dan 50 gram suiker per dag tot zich moeten nemen.

Terwijl vruchtensappen bekend staan om hun hoge suikergehaltes, is een groot deel van de consumenten zich hier minder bewust van bij groentensappen. Maar één glas rode bietensap of wortelsap kan met tot wel 9,7 c.q. 8,8 gram suiker per 100 ml reeds bijna de helft van de aanbevolen suikerinname dekken.

Daarmee gaan groentensappen qua suikergehalte deels gelijk op met vruchtensappen zoals sinaasappelsap, die circa 10 gram suiker per 100 ml bevatten.

Tomaten- en zuurkoolsap met veel zout
De 'Deutsche Gesellschaft für Ernährung' beveelt aan om dagelijks niet meer dan 6 gram zout te eten. Maar aan alle zuurkoolsappen en op één uitzondering na (Ja! natürlich) ook alle gemengde groentensappen is zout toegevoegd. Zo kan een glas zuurkoolsap reeds meer dan de helft, een glas tomatensap bijna één derde en een glas gemengde groentensap circa een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zout bevatten. Een blik werpen op de voedingswaard-informatie loont zich!

Groentensappen: liever zelf vers bereiden
Kant-en-klaar gekochte groentensappen zijn geen volwaardige vervangers van de dagelijkse porties groenten aangezien er bij diverse productiestappen waardevolle substanties zoals ballaststoffen of temperatuurgevoelige vitamines en mineralen verloren gaan.

Publicatiedatum: