Importeur gevriesdroogd fruit verwerkt lokale Indiase variëteiten
"We respecteren de biodiversiteit en verkrijgen ons fruit daarom zonder kunstmatige bemesting", licht Karl toe. Monoculturen zijn wat hem betreft dan ook uit den boze. Het assortiment gevriesdroogd fruit bestaat momenteel uit een vijftal lokale variëteiten: Poovan banaan, een kleine, dunschillige Aziatische variëteit, Alphonso mango, Red Lady papaja, East Coast kokosnoot en Mauritius ananas.
Na oogst wordt het zongerijpte fruit meteen verwerkt in de vriesdroger. Bij een temperatuur van -44 graden Celsius verdampt binnen enkele uren vrijwel al het vocht uit het fruit. 1 kilogram bananen, mango, papaja of ananas resulteert in gevriesdroogde toestand slechts in een kwart van dat gewicht. "Op deze manier blijven de voedingswaarden van het fruit optimaal behouden. Het fruit wordt bovendien krokanter, wat het geschikt maakt als snack tussendoor of als mix bij muesli, granola of cupcakes". De fruitresten die bij het proces vrijkomen, krijgen nog een tweede leven. Die worden namelijk ter plaatse gecomposteerd om de grond te bemesten.
De importvolumes zijn momenteel nog klein: circa 400 kilogram per batch. "De volumes zullen vanzelf toenemen", verwacht Karl. "Binnen deze organische aanpak groeien we mee met de coöperaties en zij met ons."
Voor meer informatie:
Karl Vanderplaetse
Adya
T: +32 486 07 95 17
info@adya.bio
www.adya.bio