Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Diepvries gojibessen vier keer meer winstgevend dan gedroogde

De laatste jaren zijn gedroogde gojibessen onderdeel uit gaan maken van het westerse voedingspatroon. Het fruit wordt toegevoegd aan snacks, ontbijtgranen, havermout, yoghurt of notenmelanges. Het product heeft de status van superfood en zou een bron van eeuwig jeugd zijn. Westerse consumenten hebben de gedroogde bessen met open armen ontvangen en dankzij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van invriezen, wordt het fruit ook steeds vaker diepgevroren op de markt aangeboden. 

Aangezien gojibessen op grote hoogten in de Himalaya worden geplukt, was drogen tot nu toe de enige beschikbare manier om het fruit te conserveren. Door de huidige technologische vooruitgang op het gebied van invriezen, is er een nieuwe trend ontstaan om de bessen te verwerken: namelijk tot diepgevroren gojibessen. "Het grote voordeel van het invriezen van gojibessen is dat de oorspronkelijke vorm en smaak behouden blijven en dat de consument kennis kan maken met de totaal andere smaakbelevenis. Consumenten omschreven de smaak als die van een fruitsmoothie met de perfecte balans tussen zoet en zuur. De diepvries gojibessen smaken beter dan gedroogde en dat biedt uiteraard nieuwe marktkansen voor verwerkers van gojibessen," legt Salina Liang uit, salesmanager Azië bij Octofrost. 

Het verschil zit hem in de rekensom. Om één kilo gedroogde gojibessen te produceren, zijn acht kilo verse bessen nodig. Wanneer de bessen echter worden ingevroren, levert acht kilo bessen iets meer dan acht kilo diepvriesbessen op. Salina legt uit dat een bijkomend voordeel van invriezen is dat de groothandelsprijs van diepvries en gedroogde gojibessen vrijwel gelijk is en tussen de €4,37 - €7,87 ligt. De winstgevendheidsratio van diepvries versus gedroogde gojibessen bedraagt dus 1:8. 

"Verwerkers die gebruik maken van de OctoFrost IQF-vriezers zijn er in geslaagd het product met steel en al in te vriezen. Hierdoor behoudt het fruit zijn natuurlijke uitstraling en de steel zorgt er bovendien voor dat de vorm en structuur van de gojibes intact blijft. Na het invriezen behouden de stelen hun oorspronkelijke groene kleur wat bijdraagt aan de externe kwaliteit van het product dat zodoende tegen een hogere prijs verkocht kan worden," legt Salina uit. 

Naast het verwerken van conventionele bessen is er ook steeds meer belangstelling voor de IQF-verwerking van biologische gojibessen. Verwerkers zien dit als een goede investeringsmogelijkheid. Eén ding is duidelijk en dat is dat gojibessen niet meer weg te denken zijn en dat de gedroogde vorm slechts een voorproefje was van alles wat deze unieke bes te bieden heeft," aldus Salina. 

Voor meer informatie: 
Salina Liang 梁 军
OctoFrost Group
Tel: +86 13600 171812
Email: salina.liang@octofrost.com
www.octofrost.com

Publicatiedatum: 17-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: