Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Japan importeert meer bewerkt fruit

De Japanse fruitmarkt is aan het veranderen. De vraag naar makkelijk te consumeren producten neemt toe door. Hier zijn verschillende redenen voor, zoals meer diversiteit in de eetpatronen onder met name de jongere generaties aan consumenten. Ook neemt het aantal kleine huishoudens met een of twee personen toe.



Verder worden consumenten van alle generaties zich steeds beter bewust van hun gezondheid. Hierdoor ontstaat meer vraag naar producten die hierop inspelen. De gehele voedingssector van Japan, met inbegrip van retail, horeca en productie, heeft zich op dit veranderende consumentengedrag aangepast.

Een van de categorieën die baat heeft gehad bij deze trend is die van bewerkt fruit. De vraag naar makkelijke en toch gezonde voedingsmiddelen zal naar verwachting verder toenemen, net als de rol van producten op basis van bewerkt fruit voor het gemiddelde Japanse voedingspatroon. Omdat de VS een van de grootste leveranciers van bewerkt fruit ter wereld is, zorgen de laatste ontwikkelingen op de Japanse markt voor meer mogelijkheden voor Amerikaanse leveranciers.

Overzicht van de markt 
De Japanse markt voor fruit heeft zich traditioneel gezien altijd gericht op de productie en consumptie van vers fruit. Tot voor kort werd er erg weinig vers fruit geproduceerd met het oog op verwerking, met uitzondering van de productie van fruitsap.

Dit komt met name omdat vers fruit als een premium-product wordt gezien, dat hoge prijzen op de markt genereert. Er is daardoor weinig motivatie voor telers geweest om goedkoper fruit van lagere kwaliteit te produceren met het oog op de verwerkingssector. Er is echter slechts een beperkte hoeveelheid informatie voor handen met betrekking tot de fruitverwerkingssector van Japan.

Een van de weinige uitvoerige bronnen voor statistieken is afkomstig van het Japanse ministerie van landbouw, bosbouw en visserij. Volgens een analyse van dit ministerie werd de Japanse productie van fruit voor verwerking (met inbegrip van sap) in 2013 geraamd 360.000 ton. Deze statistieken uit 2013 zijn de meest recente statistieken die voor handen zijn. Het volume komt neer op 12% van de totale productie aan vers fruit in Japan van dat jaar.

De totale vraag in Japan naar vers en bewerkt fruit is qua volume in de afgelopen tien jaar iets achteruit gegaan, met af en toe een kleine stijging. Op basis van de raming van de overheid en de verhouding tussen vers fruit en bewerkt fruit, werd de totale vraag naar fruit in Japan voor het jaar 2013 geschat op 7.746.000 ton.



De vraag had een piek in 2005. Van de totale vraag bedroeg het aandeel aan vers fruit bijna 59%, terwijl de rest neerkwam op bewerkt fruit. Lokaal geteelde producten waren goed voor 39% van de totale vraag in Japan naar zowel vers fruit als bewerkt fruit. De overige 61% werd geïmporteerd. Het grootste deel van het bewerkte fruit voor Japan komt uit het buitenland. Qua vers fruit wordt 41,2% van de totale consumptie geïmporteerd, terwijl dit aandeel bij bewerkt fruit op bijna 90% ligt.

Sinds de consumptiepiek in de jaren '70 is de consumptie van vers fruit in Japan geleidelijk afgenomen, terwijl de vraag naar bewerkt fruit over het algemeen sterk is gebleven. De toename van de laatste tijd van verschillende vormen van verwerkt fruit laten zien hoe het Japanse consumptiegedrag voortdurend verandert.

Uit een enquête die in 2014 werd gehouden door een Japanse overheidsinstelling blijkt dat meer dan 45% van alle consumenten tussen de 20 en 30 jaar producten op basis van bewerkt fruit op zijn minst net zo vaak eten als vers fruit (bijna 45% gaf aan vaker vers fruit te eten). Dit percentage was lager bij de oudere generaties. Bij dertigers en veertigers was het aandeel echter nog steeds meer dan 30%. De belangrijkste reden om niet dagelijks vers fruit te eten die in de enquête werd gegeven, was voor 42,2% dat vers fruit slechts beperkt houdbaar is. Andere redenen waren de prijs, het feit dat vers fruit onhandiger is om te eten en omdat er simpelweg andere opties voor handen waren. Deze uitslag wekt de indruk dat gebruiksgemak voor de jongere generatie niet zozeer neerkomt op makkelijk om te eten, maar eerder op makkelijk om lang houdbaar te houden.

In de periode van 2006 tot 2016 nam de Japanse import van bewerkt fruit (bevroren, gedroogd en in conserven) vanuit de VS toe met 23,2%, tot US$ 917,9 miljoen (€810,2 miljoen). Het grootste aandeel aan import betrof diepvriesfruit en conserven. In 2016 daalde de import jaar op jaar met 2,7%, omdat met name de import van diepvriesfruit afnam. Ten opzichte van de meest recente piek in 2012 is de import afgenomen met 9,7%. Qua waarde heeft fruit in conserven met 59,6% het grootste aandeel van de import. Diepvriesfruit en gedroogd fruit hadden in 2016 een marktaandeel van respectievelijk 21,8% en 18,6%.

Voor meer informatie: gain.fas.usda.gov
Publicatiedatum: