Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Geen duidelijke cijfers aanvoer Siciliaanse bloedsinaasappelen

Siciliaanse bloedsinaasappelen staan in de hele wereld bekend om hun kwaliteit. Ze worden gebruikt door grote drankenproducenten en worden zelfs in de Verenigde Staten verkocht. Helaas is de consument nooit helemaal zeker van de samenstelling van het sap dat hij op tafel zet, noch van wat de herkomst ervan is.De citrussector is erg belangrijk voor het BBP op het eiland maar er gaan stemmen op dat de sector te gefragmenteerd en ongeorganiseerd is wat de hele keten schaadt. 

Nataliès Orchid Island Juice Company uit Florida heeft recent een lijn sappen op de markt gebracht op basis van Siciliaanse bloedsinaasappelen waarvoor het onderscheiden is met de FABI Award 2017.

Hoewel de producent vermeld dat hij het beste Siciliaanse fruit 'selecteert' worden er verder geen details gegeven. Misschien dat zelfs het werkwoord 'selecteren' onjuist is omdat de partijen fruit veelal door producenten worden samen gesteld en niet door de verwerkers zelf. Zelfs instituten verschaffen geen duidelijke gegevens omdat zij niet in staat zijn exacte cijfers te geven van de stromen verse citrus en sappen.

De kans dat er een discussieforum wordt opgericht, waar Siciliaanse ondernemers kunnen praten over een efficiënte productie van sinaasappelen. citroenen en grapefruit, zoals dat in overige sectoren in Noord-Italië gebeurt, lijkt erg klein. 

De belangrijkste oorzaak van de problemen is dat er geen regelgeving bestaat omtrent de traceerbaarheid gedurende de keten.Dit betekent dat zolang er geen gegevens bijgehouden worden van de hoeveelheden die verwerkt worden al het citrussap in principe uit Sicilië afkomstig kan zijn. 

Zodoende weten we niets over de kwaliteit, het volume en de prijs van het fruit dat bestemd is voor de productie van het 'made in Sicily' sap. 

We spraken hierover met Salvatore Imbesi (foto), directeur van Agrumi -Gel dat gevestigd is in Barcellona Pozzo di Gozzo (ME). Imbesi is sinds lange tijd betrokken bij het oplossen van deze controverse, die zelfs aan het Europese Parlement is voorgelegd, wat helaas niet tot een duidelijk antwoord heeft geleid.

"Ik ben van mening dat we duidelijkheid moeten krijgen over de marktdynamiek en dat is alleen mogelijk door een traceersysteem dat de volumes fruit die geproduceerd, geplukt, vermarkt en verwerkt worden registreert."

"Het is van cruciaal belang dat deze informatie voor iedereen toegankelijk is. Momenteel leveren de gegevens die de verschillende instituten beschikbaar stellen tegenstrijdige informatie op. Ik denk dat de beste oplossing zou zijn om één databasis op te richten waarin alle beschikbare gegevens verzameld worden.""Dit zou de wereldmarkt een indruk geven van de productiestromen in ons land. We kunnen niet langer toestaan dat producenten ingrediënten vermelden waarvan er slechts één daadwerkelijk uit Sicilië komt maar op het etiket staat dat het bloedsinaasappel bevat."

"Ten eerste wordt de consument hierdoor gedupeerd omdat deze denkt een product uit een specifieke regio te kopen, terwijl daar geen sprake van is. Daarnaast levert het producenten ook schade op omdat het de waarde van hun producten naar beneden haalt. Ik denk soms weleens dat drankenproducenten de invoering van duidelijke voorschriften voor productetikettering tegenwerken."

"Als we een rondje door de supermarkt zouden maken, dan kunnen we onze kar volladen met producten die misleidende afbeeldingen en namen hebben, aangezien het altijd gunstig is om citrus in verband te brengen met Sicilië."

 "Het feit dat onze volumes niet eens toereikend zouden zijn om al deze producten te maken, lijkt echter niemand te storen. Veel producenten, coöperaties en instituten steunen mij, hoewel anderen het in de loop der jaren hebben opgegeven."
 
"Om deze reden denk ik dat het een ongemakkelijk project is voor sterke partijen die zich meer bezighouden met marktprincipes."
"Ik ben er heilig van overtuigd dat we deze situatie op de korte of lange termijn moet ophelderen met behulp van alle partijen. Traceerbaarheid zal de sector verder helpen en zo ook onze toekomstige generaties."

"We hebben voorbeelden genoeg. Het feit dat sommige Italiaanse merken gedetailleerde informatie vermelden over de geografische herkomst van hun producten bewijst dat ondanks het gebrek aan regelgeving en de invloed van multinationals men ook het heft in eigen handen kan nemen."

"Terugkomend op het product van Nataliès Orchid Island Juice Company doet het mij deugd om te lezen dat het bloedsinaasappelsap ambachtelijk is geperst uit de beste verse Siciliaanse sinaasappelen en vrij is van conserveringsmiddelen, smaakstoffen en kunstmatige toevoegingen."" 
 
Contact:
Agrumi-Gel S.r.l.
C.da Girotta
98051 - Barcellona Pozzo di Gotto (ME)
Tel.: (+39) 090 9707329
Fax: (+39) 090 9797967
Cell.: (+39) 347 3830904
Email: imbesi.salvatore@agrumigel.it
Web: www.agrumigel.it

Publicatiedatum: 29-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: