Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Export bewerkte AGF naar landen buiten Europa groeit

De export van bewerkte AGF buiten Europa is met 7,8% gegroeid, zo blijkt uit gegevens van Food&Drink Europe. De productie steeg met 1% en de omzet met 1,7%, wat betekent dat de waarde van de sector toenam. Het werkgelegenheidscijfer is gelijk aan dat van de omzet (+1,7%). (Zie onderstaande grafiek)


"De export buiten de EU groeide gemiddeld met 4%, 10% voor vlees, 0,6% voor wijn en 7,8% voor bewerkte AGF. In ItaliŽ nam de industriŽle productie met 0,3% toe en de omzet met 2,2%, wat hoger is dan het Europese gemiddelde. "Helaas is de situatie minder rooskleurig wanneer de gehele keten in beschouwing genomen wordt en dat is met name het geval voor het agrarische deel. De vertrouwensindex van Copa-Cogeca begint weer licht aan te trekken maar de stemming blijft desondanks somber," legt econoom Gianluca Bagnara uit.
Verloop vertouwensindex EU-10

De Italiaanse index (berekend door Ismea) laat een nog negatiever beeld zien. De ontevredenheid binnen de agrarische sector is de laatste zes maanden wel licht verbeterd maar onvoldoende om een positief signaal af te geven.

"In de mate van vertrouwen komt de onvrede over de huidige economische situatie tot uitdrukking evenals een groeiend optimisme over de toekomst. Italiaanse telers zijn ontevreden over de voortdurende prijsdalingen. De marges zijn kleiner en de inkomsten beperkt. Deze situatie gaat gepaard met een daling van de consumptie en de internationale handel. Desondanks verwachten telers dat de omstandigheden de komende 2 tot 3 jaar zullen verbeteren."

Zowel in Europa als ItaliŽ wordt de afstand tussen de landbouw en verwerkende industrie steeds groter. Het idee van een agrofood-keten is nog pril en als gevolg daarvan wordt beleid soms niet goed op elkaar afgestemd. Als we het over landbouw hebben, wordt er vaak gerefereerd aan steunmaatregelen en interventies, terwijl men als het op levensmiddelen aankomt eerder spreekt over de markt- en exportmogelijkheden.


Archieffoto

"Een marktmodel dat uitsluitend gebaseerd is op transnationale samenwerkingen waarbij men vertrouwt op objectieve prijzen tussen leveranciers, verwerkers en handelaren is niet efficiŽnt. De belangen van de verschillende partijen binnen de keten beperken hun mogelijkheden om in te spelen op veranderingen in vraag en aanbod en kortdurende samenwerkingsverbanden remmen de productiviteit en vernieuwing."

"Er is beleid nodig om een geÔntegreerd samenwerkingsmodel tot stand te brengen dat gericht is op het creŽren van waarde. Innovatie richt zich vaker op het productieproces dan op productontwikkeling. Om deze reden zouden overheids- en particuliere samenwerkingen niet gericht moeten zijn op de verdeling van overheidsgelden maar op het verkrijgen van markttoegang."Publicatiedatum: 20-1-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: