Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Doorbraak gemakstaboe kwam in jaren 60

Mensen willen steeds meer gemak. 50 jaar geleden stonden huisvrouwen maar liefst 18,7 uur in de keuken. Tegenwoordig brengt de moderne vrouw er nog 4,6 uur door, haar man slechts 2,9 uur. Hoe dat zo is gekomen zocht Elly Posthumus van Quest uit.Tot in de jaren vijftig was koken nog hard werken. De eerste gemaksvoeding kwam uit blik, wat gezien kan worden als de voorloper van de pakjes en zakjes die we nu kennen. Een andere voorloper van makkelijk eten is het potje vleesextract van Liebig waarmee soep werd gekookt. Het vleeswater is de voorganger van het bouillonblokje, dat in 1909 in Nederland op de markt verscheen. Rond die tijd verscheen ook de eerste instantpudding.

Het duurde nog lang voordat de huisvrouwen overgingen op koken met pakjes en zakjes. Tot aan de jaren zestig werden vrouwen geacht om voor hun gezin te zorgen en daarvoor uren in de keuken door te brengen. Daarna veranderde de mentaliteit en werd het 'gemakstaboe' langzamerhand doorbroken. Vrouwen gingen in die tijd ook meer buiten de deur werken.

Volgens het meest recente tijdsbestedingsonderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (uit 2011) zijn Nederlanders tegenwoordig gemiddeld zo'n 4,8 uur per week druk in de keuken. In die tijd wordt gekookt en wordt de vaat weggewerkt. De moderne vrouw brengt gemiddeld twee keer zoveel tijd door in de keuken als de man.


Publicatiedatum: 2-2-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: