Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Simplot investeert in Mendoza

Argentinië grootste producent bevroren aardappelproducten in Zuid-Amerika

Mendoza zal de grootste producent van bevroren aardappelproducten worden op de Zuid-Amerikaanse markt. De regio heeft een aandeel van 50% en heeft zijn export met 5% verhoogd. JR Simplot zal zo'n €124 miljoen investeren in Mendoza voor de productie van diepvries frites en aardappelvlokken.

De Amerikaanse multinational heeft samen met Fabio Calcaterra van San Fili een stuk land gekocht waarop een verwerkingsfaciliteit van 400.000 m2 wordt gebouwd waar jaarlijks 140 ton aardappelen verwerkt zullen worden. Het project zal 400 directe arbeidsplaatsen en 2.000 indirecte banen opleveren.

"Het moeilijkste was het vinden van een locatie, die over logistieke voorzieningen, elektriciteit, gas en water beschikte. Mendoza kampt met ernstige water- en energieproblemen als gevolg van het uitblijven van publieke en particuliere investeringen," vertelt Enrique Vaquie, minister van Economische Zaken. Vaquie is betrokken bij de aankoop van het perceel door Simplot. Naar verluidt zou het bedrijf binnen 60 dagen met de aardappelverwerking willen starten.

"Veranderingen komen soms uit onverwachte hoek. Zodra de faciliteit operationeel is, zal de export toenemen en zullen we de grootste of op één na grootste exporteur worden. Simplot is wereldwijd namelijk de grootste leverancier van aardappelproducten aan McDonald's. Zo'n 70% van de export zal voor de Braziliaanse markt bestemd zijn ter vervanging van de import uit Europa," aldus Vaquie.

Zodra de fabriek op volle kracht draait, zal Mendoza zich marktleider van Zuid-Amerika kunnen noemen. Frites zal het derde belangrijkste exportproduct van de regio worden, na wijn en fruitsap. Vaquie legt uit dat het areaal in San Carlos uitgebreid zal worden van 450 hectare naar 1.200 hectare en dat er koelfaciliteiten met een capaciteit van 11.000 ton gebouwd zullen worden.
Om de nieuwe fabriek van voldoende grondstoffen te kunnen voorzien, is een productietoename van 30% nodig in Mendoza, wat neerkomt op zo'n 40 telers.
Uit gegevens blijkt dat de lokale groententeelt vorig jaar met 8% groeide, wat met name te danken is aan de knoflookproductie die met 11% steeg. Aardappelen zijn het op één na meest geteelde gewas. 
Publicatiedatum: