Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Polen: hogere prijzen diepvriesaardbeien

De prijzen van diepvriesaardbeien zijn hoger dan vorig jaar. Volgens Foodnews was de prijs voor bevroren aardbeien uit Polen (klasse II, IQF ongekalibreerd) half oktober gemiddeld €1,50/kg en waren ze daarmee 40% duurder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit was tevens een record in prijstoename voor de Poolse bevroren aardbeien. In de eerste twee weken van oktober nam de prijs toe met 3,2% rapporteert Mariusz Dziwulski, expert landbouwanalyst bij BGZ BNP Paribas.

De hogere prijzen zijn voornamelijk het resultaat van een kleiner aanbod in Polen. Het land is een grote leverancier van bevroren aardbeien aan de Europese Unie en na Mexico de tweede grootste exporteur wereldwijd.

"Het is interessant om te vermelden dat de levering van bevroren aardbeien aan de Europese markt sinds 2012 sterk is gegroeid. Deze trend is gelinkt met de beperkingen in de levering van Chinese aardbeien naar de EU. In het seizoen van 2015-2016 bedroeg de export van bevroren aardbeien uit Polen een volume van 110 duizend ton, een record. In het seizoen van 2016-2017 is de productie minder en kan de export dus ook lager uitvallen. De vraag naar bevroren aardbeien uit ons land blijft hoog, vandaar de prijstoename", voegt Mariusz Dziwulski daaraan toe.

De kleinere productie is het gevolg van een kleinere oogst van de vruchten. Volgens het Central Statistical Office (GUS) in Polen kwam de productie dit jaar uit op 196 duizend ton, een afname van 5% vergeleken met 2015. De gemiddelde prijs van bevroren aardbeien was in juni 3,49 zloty/kg (€0,81/kg), wat 28% hoger was dan vorig jaar.

Bron: portalspozywczy.pl
Publicatiedatum: