Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Netto winst van $51,5 miljoen

Del Monte Pacific draait weer met goede omzet

In het fiscale jaar tot april 2016 heeft de Del Monte Pacific Limited een goed resultaat aan omzet- en winstgroei gehad. De omzet bedroeg US$2,3 miljard (€2,1 miljard), wat 4% hoger was dan vorig jaar. De Amerikaanse dochteronderneming Del Monte Foods (DMFI) was goed voor 78% van de omzet en genereerde in totaal US$1,8 miljard (€1,6miljard).

Del Monte Foods wist zijn aandeel te vergroten in de Amerikaanse markt voor AGF in blik, ondanks dat deze sector momenteel een recessie kent. Op de Filipijnse markt was sprake van een recordomzetgroei van 6%. Alle productcategorieën, zoals onder andere verpakt fruit, hadden een hogere omzet. Ook heeft deze markt baat gehad bij de promotie via sociale media voor het Tetra Juice Drink-assortiment.

Verder steeg ook de omzet in Azië en het Midden-Oosten, waar gebruik wordt gemaakt van het S&W-merk. De omzet steeg met 10%, met name door de resultaten van zowel verse als verpakte AGF. In China steeg de omzet door zowel het vers-segment als door een groter distributienetwerk. 

Het winstmarge over het gehele jaar is 21,2% hoger dan de 18,7% van het jaar ervoor. In de eerste helft van het jaar was sprake van een lager volume aan ananas wegens El Niño, waarvoor is gecompenseerd door meer kosten te besparen. De bruto winst bedroeg US$235,2 miljoen (€212,1 miljoen). De netto winst was over het hele jaar US$51,5 miljoen (€46,4 miljoen). Dit is inclusief een eenmalige bedrag van US$31,7 miljoen (€28,6 miljoen) dat het gevolg is van een aanpassing in het pensioenfonds van DMFI in het tweede kwartaal en van een aanpassing in werkkapitaal in het vierde kwartaal wegens de sluiting van faciliteiten in North Carolina. Ook zonder deze eenmalige meevallers is het netto inkomen van US$19,8 miljoen (€17,9 miljoen) een significante verbetering ten opzichte van het verlies van US$43,2 miljoen (€39,0 miljoen) van vorig jaar. 

"In het afgelopen jaar hebben we voorbereidingen getroffen voor toekomstige ontwikkelingen. Dat zie je terug aan de omzet van Del Monte Pacific van 2016," zegt Joselito D. Campos van Del Monte Pacific. "We hebben onze kostenstructuur verbeterd en de bedrijfsvoering meer op een lijn met onze strategische richting gezet. Hierdoor kregen we een groter marktaandeel, grotere winstmarges en konden we uitbreiden in categorieën die onderdeel zijn van ons plan voor de toekomst."

In het vierde kwartaal had Del Monte Pacific een bruto winst van US$78,2 miljoen (€70,5 miljoen) en een netto winst van US$19,2 miljoen (€17,3 miljoen). De omzet kwam neer op US$520,1 miljoen (€469,0 miljoen), wat 3% lager was. De omzetdaling was te wijten aan een aantal onderhandelingen over contracten met overheden die geen succes hebben gehad. 

In de VS was de omzet wat lager, maar werd hiervoor gecompenseerd met de resultaten in de Filipijnen. In de Filipijnen was de omzet met 6% gestegen dankzij promotiecampagnes. Het S&W-label in Azië en het Midden-Oosten had een omzetstijging van 8%. De omzet in Japan en Korea nam significant toe, met name door tropisch fruit en ingeblikte bonen.

De bruto winst van Del Monte Pacific nam toe met 21,3%, ten opzichte van de 20% van vorig jaar. In India werd $0,5 miljoen (€0,45 miljoen) verlies gedraaid met de joint venture Field Fresh, hoewel deze minder erg was dan de $0,6 miljoen (€0,54 miljoen) van het vorige jaar. De omzet van Field Fresh steeg met 13%d dankzij verpakte producten van Del Monte, het grotere volume aan vruchtensap en de resultaten van het culinaire segment.

Del Monte Pacific is van plan om zich in de Filipijnen te laten noteren op de Philippine Stock Exchange (PSE). De beursgang moet dit jaar plaatsvinden zodra aan de marktvoorwaarden is voldaan en officieel toestemming is verkregen van de centrale bank van de Filipijnen. 

Klik hier voor een volledig verslag
Publicatiedatum: