Het biologisch kennisnetwerk op bezoek bij Baltussen Konservenfabriek
De verhouding tussen gangbaar en biologisch ligt nog op 70-30, maar de biologische omzet stijgt elk jaar ten opzichte van gangbaar en het streven is om op termijn alleen maar biologische producten te verwerken. In 2018 wil Baltussen in ieder geval op 50-50 zitten.
Welke producten zijn dat dan? Vooral peulvruchten, rode bieten, (rode) kool, suikermaïs, peen en appelen. Verder wordt er van alles geïmporteerd en ook weer doorverkocht aan bio-producten zoals pindakaas, tomatenketchup en kruiden.
Inkoper Loek Brouwer liet bij het inleidend praatje al doorschemeren dat er een zware controle in het fabrieksproces uitgevoerd wordt om een zo duurzaam en veilig mogelijk product op de markt te brengen. Tijdens de rondgang werd dit ook zichtbaar gemaakt. Overal wordt controle-apparatuur ingezet om alles wat niet in het productieproces thuishoort te verwijderen.
De grote voorraden glasconserven die op dit moment in de opslag stond, heeft daarmee te maken dat er altijd op voorraad gewerkt wordt en vooral tijdens de wintermaanden wordt uitgeleverd. Momenteel was het wel zo dat het er op leek dat er vooral van sperzieboon en rode kool teveel op voorraad stond.
Op dit moment werd er echter volop uitgeleverd aan diverse afnemers, waaronder ook diverse supermarktketens. Het feit dat Baltussen ook participeert in het bio-merk Bio+ is hier ook debet aan.
De aanwezige telers waren onder de indruk van de efficiënte bedrijfsvoering. Er werd naast kritische vragen ook waardering uitgesproken over de manier van werken en communicatie.
Klik hier om naar de website van Baltussen te gaan.
Voor meer informatie over het biologische kennisnetwerk:
Jos van Hamont
DLV Plant
06 53375257
J.vanhamont@dlvplant.nl