Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Kamerlid Van Gerven: "Er lagen nog veel onbehandelde onderzoeksvoorstellen"

Jaarlijks 5 miljoen euro extra voor bio-landbouwonderzoek

Tholen - De komende vier jaar is er jaarlijks 5 miljoen euro extra beschikbaar voor onderzoeksprojecten in de biologische sector. Henk van Gerven, Tweede Kamerlid van de SP, had een amendement ingediend voor het aanpassen van de landbouwbegroting. "Ik heb dit bewust voor een periode van vier jaar ingediend, zodat er niet elk jaar discussie over hoeft te worden gevoerd", reageert de heer Van Gerven.

Hij geeft aan dat dit extra budget een enorme boost kan geven aan de biologische landbouw in Nederland. Het Kamerlid is zelf al vanaf 2010 getriggerd door de biologische landbouw. "Belangrijk is wel dat het economisch perspectief moet hebben. Op een aantal gebieden slaagt de biologische landbouw er zeker in om economisch te renderen. Hier kan meer mee gedaan worden. Momenteel is het aandeel van bio-landbouw nog relatief klein. De SP is voorstander van een flinke groei. Idealiter zal het biomarktaandeel in 2025 jaar tot een kwart gegroeid zijn. We hopen dat dit extra onderzoeksbudget een steun in de rug is om extra groei te realiseren."

Van Gerven benadrukt dat onderzoek en innovatie heel belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van de biologische landbouw. "Mooi is dat de bio-landbouwers op een slimme manier de natuur het werk laten doen. Arbeid is nu eenmaal heel kostbaar in de landbouw en hier kan zeker op bespaard worden." De SP hoopt dat het extra onderzoeksbudget onder meer een boost zal geven aan de ontwikkeling van resistente rassen. "Daar zal ook de reguliere sector van profiteren."

Met de beter gevulde onderzoekspot zullen vooral onderzoeksvragen, die rechtstreeks vanuit de sector komen, behandeld gaan worden. "Na de vorige regeerperiode lagen er nog veel onbehandelde onderzoeksvoorstellen. Dit is dus een hele mooie stap om hiermee aan de slag te kunnen gaan. Het gaat dan wel om zinvolle onderzoeken die duidelijk resultaat zullen opleveren." Hij hoopt dat over vier jaar blijkt dat het extra onderzoeksbudget de sector vooruit heeft gebracht.

Voor meer informatie: Henk van Gerven