Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanbod Duitse bio-witlof momenteel krap

Na Pasen daalt de vraag naar witlof meestal aanzienlijk. "Het huidige koude en natte weer speelt ons echter in de kaart als het gaat om de afzet van witlof", vertelde Stephan Klünemann, Naturland-teler en eigenaar van Goldköpfe. "Pasen is meestal nog witlofseizoen, maar daarna staan andere slasoorten centraal. Dit komt ook doordat witlof in Duitsland nog steeds voornamelijk als salade wordt gegeten. Dit jaar is de vraag naar witlof echter ook na Pasen hoog gebleven."


Eigenaar en directeur Stephan Klünemann van Goldköpfe

In tegenstelling tot de goede afzetsituatie, was de wortelopbrengst dit jaar vrij laag door de wateroverlast op de percelen. Klünemann: "We hebben hierop gereageerd en al in een vroeg stadium pennen besteld bij onze twee belangrijkste leveranciers. In de biologische teelt gebruiken we ook extra substraat, waardoor de witlof niet meteen in water wordt ondergedompeld, zoals meestal het geval is in de conventionele sector. Dit vermindert het risico op schimmel en zorgt tegelijkertijd voor een bepaalde mate van betrouwbaarheid van de teelt. In de praktijk stelt dit ons in staat om gezonde, verkoopbare witlofscheuten te telen, zelfs uit pennen van mindere kwaliteit of uit probleempartijen. Collega's in de sector hebben al contact met me opgenomen op zoek naar extra volumes. Het is een teken dat de biologische witlofmarkt momenteel behoorlijk leeg is." Toch heeft Klünemann dit jaar ook relatief meer uitval per kist moeten accepteren vanwege schimmelziekten zoals phytophtora.


Witte en rode witlofscheuten

Gefaseerde uitbreiding van de teelt
In 2018 besloot Klünemann om de varkensmesterij van zijn ouders in Geeste-Groß Hesepe om te bouwen tot een teeltlocatie voor witlof. De nieuwe locatie in Niederlangen werd vervolgens in 2022 in gebruik genomen. "Op dit moment oogsten we ongeveer 10 ton per week, maar theoretisch hebben we de capaciteit om in de toekomst 20 ton per week te oogsten", zegt de Naturland-teler, die tot nu toe vooral speciaalzaken en retail bediende. Klünemann bevestigt dat de terughoudendheid om te kopen als gevolg van de inflatie vooral in het laatste afzetkanaal merkbaar is geweest. "Dit is dit jaar echter enigszins genormaliseerd, wat betekent dat we onze aandacht nu langzaam kunnen richten op klantenwerving. Ik zie een interessant groeipotentieel voor de komende jaren, met name in de reguliere retail, vooral omdat biologisch en regionaal hand in hand gaan en steeds meer gewaardeerd worden door consumenten."

Voor meer informatie:
Stephan Klünemann
Goldköpfe GmbH
Luddenfehn 29
49779 Niederlangen, Duitsland
Tel: +49 (0)176 63324383
goldkoepfe@web.de

Publicatiedatum: