Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Zeer goed' seizoen ondanks weersomstandigheden

"Nederland vormt de grootste bedreiging voor Almeria"

Alhoewel hij erkent dat het beter is om het eindresultaat af te wachten, denkt Juan Colomina dat het een 'zeer goed' seizoen gaat worden. Voor de CEO van de Spaanse coöperatie Coexphal staat wat Almeria aan het eind van de rit verdiend heeft, voorop. Ondanks alle spanningen en moeilijke momenten zou dit seizoen volgens hem nog goed uit de bus kunnen komen.

"We zien dat de marges in de groenten- en fruitsector lager zijn. De markt is volwassen. Bedrijven moeten in beweging blijven", vindt Colomina. "Ook in een seizoen als deze, met pittige weersomstandigheden moet alle aandacht gaan naar of het verhogen van de productiviteit, of het verlagen van de kosten."

Colomina weet ook dat het verlagen van de kosten zeer lastig is. Procentueel gezien zijn de arbeidskosten hoog en dat biedt weinig speelruimte. Wel kan er mogelijk op energie worden bespaard.en ziet hij mogelijkheden om de kosten per eenheid te verlagen. Colomina ziet echter het grootste potentieel in het verhogen van de productiviteit. Dat is volgens hem de dagelijkse uitdaging voor de hele sector.

Buitenlandse concurrentie
Een andere belangrijke kwestie voor de tuinbouwsector van Almeria is de buitenlandse concurrentie. "De Marokkaanse concurrentie wordt steeds sterker, maar Nederland vormt de grootste bedreiging voor Almeria", vinct hij. Daar speelt vooral mee dat het Nederlandse model naar andere landen wordt geëxporteerd. "Dit model is gebaseerd op hoge investeringen om de temperatuur- en lichtniveaus te optimaliseren. We zien dit ook in Belgie, Frankrijk en Duitsland gebeuren. De hierbij gebruikte energiebron is gas of biomassa, die gesubsidieerd worden", constateert Colomina.

In Almeria is slechts 5% van de energie afkomstig van duurzame energiebronnen en is meegaan in deze verandering lastig.Colomina vindt dat de landbouwsector in Almeria naar meerdere mogelijkheden moet kijken, zoals het potentieel van het opwekken van thermische energie in kassen. Dat gebeurt momenteel niet of nauwelijks, terwijl hij de kassen in Almeria ziet als "zonne-machines met een enorme productiecapaciteit." Dit potentieel kan worden versterkt door de efficiëntie in de landbouwsector te verbeteren maar kan ook voor andere toepassingen energie genereren.
Publicatiedatum: