Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ben Paepen, Aspergehoeve Geel:

"Restaurants kopen asperges meer en meer direct bij de teler in"

Tholen - "De piek van de asperge-aanvoer zal ongeveer begin mei komen." Dit vertelt Ben Paepen van Aspergehoeve Geel. "Het is tot nu toe nog heel beperkt geweest, maar vanaf volgende week verwachten we toch mooi weer en zullen de grotere volumes dan eindelijk wat meer komen", zo lacht de teler uit het Vlaamse Geel.

Het familiebedrijf is sinds 1990 actief in de aspergeteelt toen de vader van Ben besloot op te starten met het 'witte goud'. "Sinds een jaar of 10 ben ik vervolgens actief ingestapt om te helpen", legt Ben uit. "Het begon met een zeer kleinschalige teelt, maar in de loop der jaren zijn we stap voor stap uitgebreid. In hectaren, maar ook met de aanschaf van een eigen sorteermachine. Daarnaast hebben we sinds 2016 ook een schilmachine in huis."

En sinds een aantal weken is de drukste periode van het jaar weer begonnen voor de teler, die een deel van zijn asperges via BelOrta vermarkt en het overige deel in haar eigen hoevewinkel verkoopt. "Door het natte voorjaar zijn we iets later gestart dan anders. Ik heb het helaas niet gehaald om voor Pasen open te gaan. Financieel is het altijd fijn om voor Pasen te beginnen, maar het mocht niet zo zijn. Bovendien zie je traditiegetrouw toch dat de vraag dan zeer hoog is, waarna hij erna weer inzakt en meestal richting eind april in zijn piek gaat. Dit jaar viel Pasen natuurlijk heel vroeg, waardoor ik bang was dat, omdat we het niet hadden gehaald, de verkoop wat langer zou stokken. Echter, ik mag absoluut niet klagen. Het vaste cliënteel begon al vroeg te vragen naar de nieuwe asperges, dus toen we opengingen, is de verkoop goed doorgelopen. Ik had verwacht dat de impact van Pasen missen groter zou zijn, maar dat is gelukkig beperkt gebleven."

Toch moet de echte drukte nog losbarsten, zo stelt Ben. "Zowel de volumes als de vraag is altijd minder als het wat kouder is. De koude regen en daaropvolgende nachtvorst van deze week is niet bevorderlijk voor de productie. Voor de prijsvorming is het wel goed, maar dan is het ook fijn als het aantal kilo's kan volgen", vervolgt hij. "Desalniettemin geven ze begin volgende week al wat warmer weer op. Dan verwacht ik dat de latere variëteiten zullen komen en zal de vraag niet achterblijven. Als het warmer is, zie je dat mensen sneller een rondje gaan fietsen en ook de restaurants zijn drukker bezocht. Dat is voor ons ook belangrijk, omdat we de laatste jaren meer en meer zien dat restaurants rechtstreeks bij de teler inkopen. Voor een dergelijk seizoensproduct is het belangrijk dat ze weten dat ze kwaliteit in huis halen en van wie ze het product krijgen. Bovendien heb je dan een directe lijn voor als er problemen zijn met het product. Dit zorgt ervoor dat ze steeds vaker voor rechtstreekse aankoop opteren."

Geschilde asperges
Een trend die Ben de laatste jaren met name op ziet komen, is dat de geschilde asperges meer gevraagd zijn dan ongeschild. "Gebruiksgemak is natuurlijk een veel beschreven term, maar je ziet het toch echt wel in het koopgedrag. Wij hebben in 2016 geïnvesteerd in een schilmachine, omdat mensen gewoon steeds liever geschilde asperges willen. En dan met name goed geschilde asperges zijn heel belangrijk. We hoefden daarom niet lang na te denken om in een machine te investeren. Voor de thuisverkoop is dit namelijk misschien wel onmisbaar. Ik verkoop tegenwoordig meer geschilde dan ongeschilde asperges. Ik vind het ook niet erg om te schillen, omdat je dan zelf ook een extra controle op kwaliteit hebt. Je kunt na het schillen nog beter zien of de asperges kwalitatief optimaal zijn. Het is voor ons belangrijk om te weten wat voor product je aan je klanten aflevert en zij kunnen er gelijk mee aan de slag."

Vollegrondsaardbeien
Naast de asperges worden er op Aspergehoeve Geel ook vollegrondsaardbeien geteeld. "We merkten dat er wel degelijk vraag was en is naar aardbeien uit de vollegrond. Deze komen na de asperges. De aardbeien proberen we 's morgens te plukken en dezelfde dag nog te verkopen, zodat we ze vers bij de consument krijgen."

"Hierbij werken we niet met commerciële rassen, maar rassen waarbij de zoete smaak kenmerkend is. Het is voor ons belangrijk dat ze van nature uit ook redelijk resistent zijn tegen allerhande ziektes. Wat het mogelijk maakt om ze met een minimum aan gewasbeschermingsmiddelen of zonder aan de klant aan te bieden. Dat loopt vrij goed en tegen het einde van het seizoen kunnen mensen ze ook zelf bij ons komen plukken. Als het zonnetje gaat schijnen komt onze mooiste periode van het jaar en die staat nu voor de deur", besluit Ben.

Voor meer informatie:
Ben Paepen
Aspergehoeve Geel
Doornboomstraat 55
2440 Geel
+32 472 32 83 22
ben@aspergehoeve.be
www.aspergehoeve.be