Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

BLE marktrapport week 22/2018

Asperge-aanbod neemt weliswaar af maar is nog steeds te groot

Asperges
Het aspergeseizoen loopt langzaam ten einde. Het aanbod nam weliswaar af, maar was echter vaak nog te groot. Aan de ene kant ontstonden er overschotten van een snel afnemende kwaliteit. Soms moest de verse oogst met duidelijke prijsverlagingen regelrecht de markt op worden gedrukt. Zelfs richting het weekend was een volledige ruiming echter onmogelijk. Aan de andere kant zorgde de afgenomen beschikbaarheid soms ook voor een stabilisering van de prijzen. Hier en daar tendeerden de prijzen vanaf vrijdag zelfs licht omhoog. Dat gold voornamelijk voor de groene asperges wanneer deze van optimale kwaliteit waren. De groene asperges met een kleine diameter konden hier echter niet van profiteren.Appelen
Vanwege het schaarser wordende productpalet werden de partijen uit Europa vaak iets duurder. Een toenemend onzekere kwaliteit werkte soms echter ook contraproductief en zorgde juist voor prijsverlagingen.

Peren
In z'n geheel genomen waren vraag en aanbod met elkaar in evenwicht. De prijzen hoefden daardoor nauwelijks bijgesteld te worden. In enkele gevallen verliep de afzet te stokkend, zodat de prijzen wel verlaagd moesten worden.

Druiven
De hoge prijzen van de offertes uit het Middellandse Zeegebied gingen aan de ene kant een snelle verkoop tegen. Parallel daaraan nam de totale vraag echter wel toe vanwege het goede weer.

Aardbeien

Door het goede weer gingen de afzetcijfers de hoogte in. Parallel hieraan nam echter ook de beschikbaarheid toe. Het kwam tot een overaanbod. De handelaren waren gedwongen om hun prijzen naar beneden bij te stellen.

Abrikozen
Qua kleuring, smaak en conditie liep het aanbod steeds verder uiteen. Hierdoor werden ook de prijsverschillen groter. Over het algemeen daalden de prijzen met succes, aangezien het aanbod te groot uitviel.

Kersen
Het kersenaanbod was duidelijk toegenomen, wat resulteerde in prijsverlagingen. Het kersenaanbod uit Zuid- en Midden-Duitsland viel qua formaat klein uit, waardoor hier onvoldoende interesse in was.

Perziken en nectarines

De prijzen van de Italiaanse partijen bleven tamelijk hoog, wat de klanten liet twijfelen. De Spaanse en Griekse partijen waren goedkoper, waardoor men bij het bestellen hier de voorkeur aan gaf.

Kiwi's
Het teruglopende aanbod van Europese offertes uit Italië en Frankrijk werd volledig gecompenseerd door de toenemende toevoer uit Nieuw-Zeeland en in mindere mate uit Chili.

Citroenen
Aangezien de toevoer van Verna uit Spanje aanhoudend beperkt bleef, varieerden de prijzen nauwelijks en bleven deze op een gemiddeld niveau. Overzee ging het seizoen van start.

Bananen
De bananenverkoop verliep rustig. De concurrentie door het Europese zomerfruit was te groot.

Bloemkool
Het aanbod was deels dermate groter geworden dat de prijzen gereduceerd moesten worden. Maar deels lukte het ook om de bevoorrading voldoende af te stemmen op de vraag, waardoor prijzen wel constant konden blijven.

Sla
De continue verkoop van Duitse kropsla maakte het mogelijk om de prijzen op een stabiel niveau te houden. In het weekend konden de prijzen vaak zelfs marginaal verhoogd worden.

Komkommer
De vraag was niet altijd volledig tevredenstellend, maar hier en daar wel wat verbeterd. De prijzen bleven daardoor veelal gelijk aan die van de voorgaande week. Soms zorgde het te grote aanbod voor prijsverlagingen.

Tomaten
De vraag was vanwege het zomerse weer weliswaar toegenomen, maar kon de toenemende toevoer niet bijhouden. Het kwam dan ook tot een overaanbod. De prijzen zakten tot aan de grond.

Paprika
De Nederlandse importen beheersten de handel. Een routinematige distributie van de producten zorgde vaak voor relatief constante prijzen.

Uien
Consumptieuien kwamen overwegend uit Spanje. De Chileense alternatieven ontbraken in Berlijn en München. De prijzen waren heel constant.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018