Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

G's Spanje van milieuschade beschuldigd

Volgens een onderzoek van het ARD-magazine Report Mainz veroorzaakt één van Europa's grootste leveranciers van groenten en fruit grote schade aan het milieu in de Spaanse regio Murcia. De officier van justitie in Murcia liet exclusief aan Report Mainz weten dat zo'n 40 telers, ambtenaren en agrarische bedrijven ervan verdacht worden illegale methoden toe te passen om water te onttrekken voor hun verboden waterontziltingsinstallaties. Eén van deze bedrijven is G's Spanje. Het bedrijf behoort tot Europa's grootste AGF-distributeurs en levert producten aan onder meer aan Rewe, Edeka, Lidl en Aldi-Süd. 

In het rapport staat dat de aanklager verborgen aanvoerlijnen, afvalwater met hoge concentraties nitraat en andere toxines van de tuinbouwsector in de lagune Mar Menor heeft aangetroffen. Met deze illegale praktijken hebben telers veel schade aan de flora en fauna in dit gebied toegebracht. 

In een exclusief interview met Report Mainz vertelde aanklager José Luis Díaz Manzanera dat uit onderzoek van de recherche is gebleken dat het gaat om zware milieucriminaliteit, waarop gevangenisstraffen tot vijf jaar staan. "Report Mainz onderzocht de toeleveringsketen van sla, selderij en andere Spaanse groenten naar de Duitse retail. Bij testaankopen troffen de SWR-verslaggevers de producten van de omstreden leverancier aan bij Rewe, Edeka, Lidl en Aldi-Süd.

Volgens Pedro Alfonso Garre, woordvoerder van G's Spanje, maakt het bedrijf geen gebruik meer van de betreffende ontziltingsinstallatie. "Twee jaar geleden hebben we de installatie gesloten en daarna is hij niet meer gebruikt. We sloten hem al voordat de lokale overheid de pijplijn afsloot, dus we handelden zelfs proactief."

G's werd maandag onderworpen aan een GlobalGAP-audit met betrekking tot het gebruik van water. "We hebben het eindrapport nog niet ontvangen maar voor zover bekend is de audit probleemloos verlopen," aldus Pedro. 

"De bezwaren beperken zich tot één bedrijf dat wij beheren en dat slechts 2% van ons waterverbruik vertegenwoordigt," legt commercieel manager Adam Hill van G's Europa uit. "Veel bedrijven zijn gedupeerd door deze situatie."

G's blijft water uit andere bronnen halen, zoals de gemeentelijke watervoorziening die gebruikt wordt voor land- en tuinbouw in de regio.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018