Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Céline Genty, Asperges de France

"Veel concurrentie voor Franse asperges"

In Frankrijk is het aspergeseizoen in volle gang. Volgens Céline Genty, coöperatie Asperges de France, hebben Franse asperges veel concurrentie van product uit Nederland en Duitsland, met name op de groothandelsmarkten. "Franse consumenten geven de voorkeur aan Franse asperges, maar Nederlandse asperges worden vooral aangeboden via distributiekanalen waar de herkomst van de groenten niet altijd traceerbaar is voor de consument, zoals in de catering."


Asperges de France/ A. Vacheron

Het Franse aspergeseizoen heeft vertraging opgelopen. "Het was erg koud en regenachtig in maart en het seizoen kwam maar langzaam op gang. Dit is de reden dat de prijzen bij aanvang van het seizoen zo hoog waren. In april werd het daarentegen onverwacht erg warm en kwamen er ineens grote volumes op de markt beschikbaar. De consumptie was nog niet dusdanig om dit grote aanbod op te nemen en retailers hadden meer tijd nodig om hun campagnes voor Franse asperges te starten. We hebben nu al een paar weken te maken met lage prijzen. Het is jammer dat de consumentenprijzen vaak toch nog vrij hoog zijn."


Asperges de France/ A. Vacheron

"Witte asperges uit Duitsland zijn in de winkel stukken goedkoper dan Franse. Ze zijn regelmatig in de aanbieding en op ad hoc basis beschikbaar. De meeste witte asperges die momenteel op de markt zijn, zijn echter van Franse origine. De meeste groene asperges zijn uit Spanje afkomstig."


Asperges de France/ A. Vacheron

Ondanks dat Frankrijk een sterke culinaire traditie heeft op het gebied van witte asperges, winnen groene asperges ook steeds meer aan populariteit. "Uit cijfers over 2018 blijkt dat de afzet evenals voorgaande jaren toeneemt. Groene asperges zijn op dit moment met name in het zuidwesten van Frankrijk enorm in trek. Wat betreft de consumptie is er nog geen evenwicht tussen witte, paarse en groene asperges maar hier kan in de loop der jaren verandering in komen. De tijd zal het leren."


Asperges de France/ C. Amat

"Het tweede deel van het Franse seizoen zal binnenkort aanbreken. Een aantal teeltgebieden zal de markt binnen twee tot drie weken gaan beleveren. Het seizoen eindigt niet eerder dan andere jaren en we zullen tot eind juni asperges uit het Loiredal beschikbaar hebben. De Fransen beschouwen de asperge als een seizoensproduct. "Buiten het Franse seizoen kopen huishoudens eigenlijk nauwelijks asperges."


Asperges de France/ A. Vacheron

De coöperatie Asperges de France is goed voor zo'n 30% van de totale Franse aspergeproductie. In 2017 produceerden de bijna 160 leden 5.000 ton asperges. "Bijna alle telers steken hun asperges nog met de hand." 


Asperges de France/ A. Vacheron

Voor meer informatie:
Asperges de France
MIN de Brienne
110 quai de Paludate
33800 Bordeaux
Publicatiedatum: