Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Véronique Ama Eggley, Bio Perfect

"De Afrikaanse teelt is heel natuurlijk"

Véronique Ama Eggley runt een Franse groothandel in exotische groenten en fruit. Haar bedrijf Bio Perfect importeert al haar producten uit Afrika, het continent waar Véronique werd geboren. "Al van jongs af aan werk ik met biologische AGF. Eerst bij Bio Norm, het bedrijf van mijn Duitse adoptievader. Ik hield mij hier vooral bezig met de kwaliteitscontrole." Hierna was Véronique werkzaam als styliste. Het was echter altijd haar bedoeling om de wereld van betere voedingsmiddelen te voorzien. "Op een dag kwam ik een directeur van Leclerc tegen. Ik vertelde hem over mijn plannen met bioproducten en hij wilde graag met me samenwerken. Hierna kwam alles in een stroomversnelling."


Véronique poseert in een winkel van Leclerc bij ananas uit Togo

Bio Perfect levert ananas, mango's, bananen, papaja's, bonen, gember en binnenkort ook avocado's. Het bedrijf biedt alleen verse producten aan. "Als ik zeg vers dan bedoel ik ook echt vers. Het fruit dat vandaag wordt geplukt, wordt morgen per vliegtuig rechtstreeks naar Frankrijk verladen. Als het fruit over zee vervoerd zou worden, zou het de moeite niet zijn."

Volgens Véronique bieden Afrikaanse producten veel voordelen. "Afrikanen doen alles nog met de hand omdat ze geen machines hebben. Dit resulteert in een ander product met een rijke smaak. Ook het klimaat is uitstekend. We gebruiken daarnaast helemaal geen gewasbeschermingsmiddelen. Kortom, er wordt in Afrika op zeer natuurlijke wijze geteeld." Véronique doet rechtstreeks zaken met telers. 


De ananas wordt geoogst wanneer zij rijp is en per luchtvracht verladen

Véronique importeert bananen uit Togo, waar zij ook haar eigen producten teelt uit Ivoorkust en Guinee. "De concurrentie in Afrika is fel. Er zijn telers die hun producten niet aan mij willen verkopen omdat zij direct verkopen aan Europese klanten."Naast de Cayenne ananas levert Véronique ook een totaal nieuw ras: de sugarloaf ananas, die in Frankrijk 'l' ananas bouteille' wordt genoemd omdat hij de vorm van een fles heeft. "Dit is een zeer goed ananasras. Het is groen maar wel zoeter dan Cayenne. Het ras is nog niet zo bekend in Frankrijk maar wint geleidelijk terrein. Mensen moeten begrijpen dat 'puur biologisch' niet hoeft te betekenen dat het fruit geel is. Zelfs mijn driejarige zoon is dol op deze ananas evenals zijn klasgenoten."


Sugarloaf ananas; "l'ananas bouteille"

"Onze papaja's zijn klein maar smaken beter dan grote en zijn ook veel duurzamer. Helaas zijn kleine papaja's in Frankrijk nog niet zo bekend. De vraag naar dit fruit is dan ook zwak."

Kleine biologische papaja's 

"Mijn klanten zijn weg van mijn producten en tevreden over mijn goede service. Mijn zaak groeit. Ik importeerde voorheen altijd op bestelling maar werk nu met aanbetaling." Véronique heeft veel plannen voor de toekomst. "Ik wil ook hier in Frankrijk exotisch fruit gaan telen. Ik heb lef en grote ambities. Ik heb van alles in mijn hoofd en we zullen zien wat er van komt. Ook wil ik graag lokale Franse producten gaan leveren zodat ik het volledige bio-assortiment aan kan bieden.""De markt voor biologische producten groeit explosief in Frankrijk. Een kleine vijf jaar geleden kwam de biotrend overal in Frankrijk op. Zelfs handelaren die voorheen niets van bioproducten wilden weten, zijn van gedachte veranderd en vermarkten nu biologische groenten en fruit. Het prijsverschil tussen conventionele en bioproducten is niet zo heel groot."Helaas is de adoptievader van Véronique overleden. "Hij was een hele aardige man. Alles wat ik nu doe, doe ik ook voor hem. Het was zijn grote droom om de wereld bioproducten te kunnen leveren." Voor meer informatie:
Bio Perfect
Véronique Ama Eggley

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018