Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Wim Isings van Explotaciones Fincas Iberia

“Transport is de bottle-neck in Spaanse aanvoer, bloemkool blijft moeilijk”

Tholen – Volgende week zullen er tekorten ontstaan, meldt Wim Isings van Explotaciones Fincas Iberia. Transporten vanuit Zuid-Spanje hebben door de barre weersomstandigheden in Spanje en Frankrijk flinke vertraging opgelopen en zodoende ook de bestellingen. "De vrachtwagens die afgelopen maandag waren vertrokken, waren vrijdag nog niet op hun bestemming aangekomen. Wij krijgen meestal op vrijdag ook weer de bestellingen voor het volgende transport op maandag binnen, maar dat is nu ook niet het geval geweest. De afgesproken programma's raken in de war. Zeker voor de kruiden is het heel vervelend vanwege de kortere shelf-life. Er is ook bloemkool en andijvie op transport gegaan, maar die producten zijn wat sterker."


Oogsten op het land (archieffoto)

Andijvie gaat voornamelijk naar snijbedrijven in Noord-Europa. "Hiervoor hebben we vaste programma's afgesproken", vertelt Wim. "Er is geen extra vraag gekomen. Aan- en afvoer zijn tot op heden in balans maar helaas is het transport nu een bottleneck in de aanvoer. Wij hebben daar weinig invloed op. Afnemers van andijvie, veelal snijbedrijven, halen producten hier bij de telers op. In Perpignan worden de ladingen herverdeeld en gaan de producten op verschillende transporten richting Nederland, België en Denemarken. "


Kruidenplantage

Ook het kruidenprogramma loopt volgens verwachting. "In tegenstelling tot vorig jaar kunnen we kruiden volgens de afgesproken programma's leveren. Vorig jaar was het erg nat en ging de oogst grotendeels verloren door de modder. Dit seizoen valt het mee met de regen. Maar ook hier zal de hick-up in het transport de programma's in de war sturen."
 
Bloemkool is en blijft moeilijk dit seizoen. "Door een gebrek aan water en de koude nachten wordt de groei van bloemkool afgeremd. Op de Nederlandse markt is kaliber 6 gewenst en met name daarin zijn er tekorten ontstaan. De transportproblemen komen daar nu nog bij."
 
Broccoli is dit jaar een kleiner product voor Explotaciones Fincas Iberia. "Voor broccoli hebben we met name programma's in het Verenigd Koninkrijk afgesproken. Hier zijn geen bijzonderheden te melden. Behalve dan de prijs in Nederland. Die ligt vaak lager dan wat het in Spanje op de veiling opbrengt", besluit Wim.
 
Voor meer informatie:
Explotaciones Fincas Iberia S.L.
Asociated Growers Iberia
Wim Isings
guillermo@isings.com
www.agiberia.com
T: +34 965424241

 

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018