Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Will Teeuwen, Teboza:

"Stabilisatie Hollands asperge-areaal na jaren van groei"

Tholen - Het Hollandse aspergeseizoen is alweer een week of drie onderweg. Will Teeuwen van Teboza is positief gestemd over het seizoen. "De Carnavalsweek van afgelopen week is traditioneel niet de beste verkoopweek, maar nu zien we de prijzen weer aantrekken. De verwachting is dat de retail vanaf eind volgende week asperges aan gaat bieden en daarom verwacht ik zeker tot en met Pasen goede aspergeprijzen. Momenteel zit de dubbel-A sortering goed in de prijzen, de A-sortering blijft nog wat achter, maar als de retailverkoop losbarst, verwacht ik daar ook een opleving van."

"De volumes zijn nu nog beperkt. Tot en met Pasen komt 90% van de Nederlandse asperges uit de verwarmde teelt. Daar zijn de laatste jaren wel forse uitbreidingen in geweest, dus daarvan is een groter volume beschikbaar, maar de echte grote volumes van asperges van de koude grond, zullen pas na Pasen losbarsten", verwacht Will. Hoewel het asperge-areaal de laatste jaren in alle teeltsystemen een uitbreiding heeft gehad, ziet hij vanaf dit jaar voor het eerst een stabilisatie. "Ik verwacht de komende jaren zelfs een inkrimping van het Hollandse asperge-areaal."



Zoals altijd is het weer een belangrijke factor in de aspergeteelt. "Het is afwachten hoe lang de vorstperiode zal aanhouden. De verwachte voorspellingen van -10ÂșC zijn behoorlijk, al verwacht ik daarvan niet zoveel invloed voor de verwarmde teelt tenzij dat de vorstperiode langer aanhoudt", vervolgt Will. "Vorig volgde er een late Pasen op een vroeg voorjaar. Dit jaar hebben we een vroege Pasen en hadden we vroeg voorjaarsweer nog beter kunnen gebruiken."

Teboza heeft zich dit seizoen tot doel gesteld om een bredere doelgroep aan te spreken met asperges. "Dat doen we bijvoorbeeld op basis van toepassingen en gemak, zodat we met soepasperges, roerbakasperges, groene en geschilde asperges meer mensen aanspreken. Hierdoor zien we met name bij de jongere en allochtone doelgroep de laatste jaren een stijgende lijn. Zo zaten we in het barbecueseizoen met de witte asperges altijd wat nadeliger, maar gaan we deze zomer de groene asperges voor de barbecue promoten, die zijn daar ideaal voor!"

Voor meer informatie:
Will Teeuwen
Teboza
Zandberg 14b
5988 NW Helden
Tel: +31 (0) 77 307 1444
Fax: +31 (0) 77 307 7398
w.teeuwen@teboza.nl
www.teboza.com