Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Resistentieveredeling van belang voor de hele AGF-sector

Wereldwijd 4,5 miljoen hectare brassica

Het geschatte areaal aan brassica wereld wijd ligt op 4,5 miljoen hectare, waarbij verreweg het meeste areaal zich in Azië bevindt, 3,6 hectare. In Europa bedraagt het areaal een kleine half miljoen (450.000 hectare). De brassica is commercieel gezien dus een belangrijk gewas. Afgelopen januari waren tweehonderd stakeholders van de koolsector uit heel Europa uitgenodigd op de Brassica Conference georganiseerd door Syngenta. In het veredelingsprogramma van Syngenta wordt veel aandacht besteed aan resistentie onder meer doordat de maatschappelijke druk om het aantal gewasbeschermingsmiddelen te reduceren steeds groter wordt, zei Emmanuel Deschamp, Syngenta Brassica Product Manager.

Areaal
Witte kool is de meest geteelde koolsoort. Wereldwijd staat 1,8 miljoen hectare aan witte kool, gevolgd door Chinese kool met 1,5 miljoen hectare. Bloemkool is met bijna een miljoen hectare ook een zeer belangrijk gewas (970.000 hectare) en is in areaal ruim 3 keer groter dan broccoli (300.000 hectare) wat ook tot een belangrijk gewas gerekend wordt. Rode kool (35.000 hectare), spruitkool (22.000 hectare), savooie kool (16.000 hectare) en boerenkool (12.000 hectare) zijn aanzienlijk kleiner in areaal. Het areaal aan brassica wereldwijd is als volgt verdeeld: Azië 3,6 miljoen ha, Europa 450 000 ha, Afrika 360.000 ha, Latijns-Amerika 193.000 ha, Noord-Amerika 154.000 ha, Midden-Oosten 60.000 ha,

Conferentie
De conferentie vond plaats in St Pol-de-Léon, de belangrijkste koolproductie-regio van Frankrijk.Tijdens het event kwamen verschillende onderwerpen rondom de koolmarkt(en) ter sprake: consumptie en trends, productie wereldwijd, het opkomende probleem van ziekteresistentie met aandachtspunten voor een verantwoorde gewasbeschermingsstrategie en resistentie-veredeling perspectieven.


Video over het Brassica event

Op de demovelden werd de assortimenten spruitkool, savooikool, witte en rode sluitkool gepresenteerd en werden innovaties zoals de rode boerenkool, de paarse spruiten Coraletta™ en de drie Frivole rassen (groen, paars en rood), vermarkt onder de naam Frisetta™ getoond. Aandacht voor ziekteresistentie was ook in het veld te zien door middel van verschillende ziekteproeven waar de aantasting op referentie rassen duidelijk was te zien, naast resistente of minder gevoelige rassen.



Resistentie
Syngenta's resistentie-veredelingsprogramma's focussen op drie belangrijke ziektes: ringspot (Mycosphaerella), knolvoet en witte roest (Albugo), en op het onderzoek op trips. "In de huidige context, met hoge ziektedrukte en maatschappelijke verwachtingen om het gebruik gewasbeschermingsmiddelen te verminderen, is het werk van Syngenta op gebied van resistentie-veredeling van heel groot belang voor de hele sector. Door een sterke R & D organisatie, kunnen telers op ons rekenen, om door innoverende resistente rassen hun teelten te verduurzamen en de consumenten van veilige en kwalitatieve producten te blijven verzekeren", zei Emmanuel Deschamp, Syngenta Brassica Product Manager.



Voor de eerste keer, kregen de deelnemers van de Brassica Conference de kans om nieuwe rassen te zien en beoordelen, die resistentie-perspectieven beloven:
Twee savooie kolen die knolvoet-, witte roest- en Mycosphaerella-resistenties combineren;
Een spruitkool die resistentie tegen witte roest en Mycosphaerella biedt;
Een spruitkool en een sluitkool die het knolvoetresistent assortiment komen aanvullen;
Een rode sluitkool resistent tegen Mycosphaerella;
Een witte sluitkool resistent tegen Mycosphaerella;









Klik hier voor alle foto's van het event


Voor meer informatie:
Syngenta
Vegetables Business Unit
Marie Legendre
T: +31 1 64225523
M: +31 6 10973986
marie.legendre@syngenta.com
www.syngenta.com